Репортаж в Lupa.bg: Скъпотия до шия на родните летища

Икономика
16:00 - 14 Октомври 2019
15740
Репортаж в Lupa.bg: Скъпотия до шия на родните летища

Заплатите в България може с години да стоят на обидно ниско ниво за работещите за сметка на цените по родните летища, които държат своеобразен рекорд по скъпотия и скачат с всеки изминал ден, показа проверка на Lupa.bg. Бутилка минерална вода от половин литър излиза направо златна за заминаващите от София, Варна и Бургас.

Морските ни летища са едни гърди напред пред столичното, защото там цените на напитките и храните в заведенията и баровете на територията на летищата са по-високи от София, като при това са изписани само в евро.

Бутилка българска минерална вода от половин литър на варненското летище струва 4 лева, като цената й в София е два пъти по-малко. В Бургас явно са решили да са в златната среда и там бутилка минерална вода от 500 мл е 3 лева. Солено ще ви излезе, ако сте решили да изядете един сандвич на някое от българските летища, докато чакате да се качите на самолета. За малък сандвич с шунка и кашкавал ще трябва да се бръкнете десетачка, но със сигурност няма да се заситите много-много.

Бутилка минерална вода от 500 мл във Варна струва 4 лева, а колата е поне 6 лева

Иначе вкусна тортила с пиле, която е не повече от четири хапки, на Летище Варна струва 4,80 евро, т.е около 9,40 лв. Малката баничка е около 5 лева, а най-обикновен чипс – 12 лева. Кафе „Лаваца” в морската столица струва петачка, а кока-колата от половин литър е 6-8 лева, а кенчето от 500 мл е 9 лева.



Черният и зеленият чай са по 4 лева, а студеният е два пъти по-скъп. Българските вафли, които в магазините са между 40 стотинки и левче, на летищата в София, Бургас и Варна се предлагат почти 5 пъти по-скъпо. Млечен чуждестранен шоколад гони 12 лева, черният е малко по-скъп.

Обяд или вечеря в някои от ресторантите на територията на българските летища като нищо ще ви излязат все едно хапвате в луксозен ресторант до Айфеловата кула или на римския площад "Навона". Във Виена пък си е направо евтиния в сравнение с летище Варна например.

Морската ни столица може обаче да съперничи по скъпотия на едно най-скъпите европейски летища - московското Шереметиево, където малка бутилка вода гони 12 лева-15 лева. 

В София явно изглежда друга губурния, в сравнение с морските летища във Варна и Бургас. В столицата солетите "Хрус-хрус" са по левче, до лев и 20, в зависимост от марката и дали имат подправки. В този диапазон варират и сухите пасти, които наглед изглеждат най-достъпни.

Тортила на варненското летище може да се купи за 4,80 евро, а плодова салата за 3,30 евро

Най-евтиният сладолед, който толкова обичат децата, а и възрастните го употребяват в горещинините, струва 3 лева. Има и по-скъпи, разбира се! Въпрос на избор. Закуските - гевреци, банички, тутманици, различни видове кифли, струват между 2,50 лева до 3,50. Основно ястие, което е пакетирано и в хладилник, можете да хапнете за около 7 лева - най-често това са сарми, пържолка с някаква гарнитура, а салатите са от порядъка 5 до 9 лева.

Многократно се чува из родните летища роптаене на чужд език и недоволни хора, които постоянно излизат с намръщени физиономии. "Това е грабеж! Не може едно кафе и сандвич да струват 20 евро!", е най-честата реплика. Но нека не се пропуска и фактът, че на територията на летищата има различни заведения, с различен наем, различни собственици и никой не може да ги задължи да унифицират цените.

И една отклонение, но за сравнение - цените на италианските летища в Бергамо или "Малпенса" в Милано. Колкото и куриозно да звучи, цените са доста под българските. Кафе и сандвич с черен хляб е 3,50 евро. Водата е 1,50 евро, а тя е най-често 660 мл, бирата също е от порядъка на 3-4 евро и то в бутилка или кенче. И веднага препратка към България - кехлибарената наливна течност на летище София е 4 евро за 400 мл, докато в някой от магазините на територията на летището е 3 евро за 500 мл кутийка от родните марки. За чуждите, някои от известните, е 4,50 от европейската валута.

Подобна е и ситуацията на межднародното летище във Виена - там сандвич с минерална вода или плодов сок или пък кола ще ви излезе около 6-7 евро. А в австрийската столица вече се предлага и безплатна минерална вода на очакващите своя полет във фоайетата.


Да си опаковаш куфара във Варна и в Бургас струва 15 лева, докато в София е с 3 лева по-евтино и струва 12 лева. Навсякъде за левче може да премериш колко ти тежи багажът.