Решено: Главният прокурор остава без охрана

Сградата на Бюрото по защита да отиде в Министерство на правосъдието, поискаха депутатите

Политика
14:16 - 10 Септември 2021
2450
Решено: Главният прокурор остава без охрана

Главният прокурор Иван Гешев заяви в Правна комисия, където се гласува Бюрото за защита да мине към правосъдното министерство, че темата за неговата охрана не е тема за него.

Един от моментите, които предизвика спор в комисията беше може ли да се обжалва отказ да се предоставя защита. 

Изненадана съм, че отказът не подлежи на обжалване. Отказът подлежи на обжалване по общия ред на АПК, обясни Николина Ангелкова от ГЕРБ.

Според Гешев отказът ще подлежи на съдебен контрол и това ще застраши застрашените свидетели.

Но крайното решение е на изпълнителната власт. Представете си застрашен свидетел за корупция по високите етажи свидетелства срещу колегата на министъра. Аз предупреждавам, оттук нататък решението е ваше", добави той.

"Министрите са корумпирани, а прокурорите не са ли", репликира Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Той не е член на правната комисия, но присъства на заседанието. 

 "Да спазим добрия тон, вчера щедро бях наречен престъпник", отговори Андрей Михайлов.

Най-разгорещен беше дебатът какво да се случи със сградата, която ползва бюрото. Предложението е тя да мине към правосъдното министерство.

Противопоставяме се всички материални активи да минат към МП. Да бъдат изключени недвижимите имоти, които са предоставени на главния прокурор от ВСС. Единствено и само в правомощията на ВСС е да управлява недвижимите имоти на съдебната власт. Тези имоти, които се ползват от бюрото, са на съдебната власт и са предоставени на главния прокурор, каза зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Ако се приеме редакцията ние ще поискаме становище на КС. Много сгради са възложени за управление на главния прокурор. Когато бюрото стана част от прокуратурата, то дойде без сграда, без почти нищо, само с трийсетина коли, каза главният прокурор.

Той призова министерството да си подсигури служителите, а не да "краде имоти на съдебната власт".