Решено: Парламент и правителство ще работят временно без пари

Депутати и министри няма да получават заплати от 1 април до края на извънредното положение

Топ
22:43 - 06 Април 2020
4241
Решено: Парламент и правителство ще работят временно без пари

Депутати и министри остават без заплати от 1 април до края на извънредното положение в страната заради кризата с коронавируса. Това решиха окончателно и единодушно депутатите късно тази вечер. 170 души от всички парламентарни групи бяха "за".

Предложението направиха изненадващо от ГЕРБ по-рано тази вечер, след като сутринта депутатите се изпокараха на какви нива да замразят заплатите си. Темата бе поставена от управляващите по лично настояване на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като стана ясно, че от 1 април основното месечно възнаграждение на народните представители става 4248 лв.

ГЕРБ предложи след като се направят удръжки от месечните възнаграждения на депутатите за данъци и осигуровки, останалата сума да бъде превеждана директно по сметката на здравното министерство за борба с коронавируса.

Предложението обхваща освен депутати, министри и членовете на политическите кабинети на последните, както и шефове на изпълнителни и държавни агенции.

Всички останали групи оттеглиха предложенията си от по-рано днес.

Удовлетворен и горд съм от предложението, коментира Веселин Марешки от "Воля", който сутринта предложи депутатските заплати да станат 610 лв., колкото е минималната работна заплата в страната.

Борис Ячев пък изрази задоволство, че от ГЕРБ са подкрепили и обогатили предложението, направено по-рано от НФСБ - депутатите въобще да не вземат заплати. Удовлетворен и горд съм, че съм част от този парламент, допълни и той.

Колегата му Валентин Касабов пък призова президента Румен Радев да последва примера на парламента и правителството и също да се откаже от заплатата си. "Времето е чумаво, трябва да работим заедно. Кой, ако не самия бащица на тази нация, ще го направи. В противен случай бащицата е само на книга", коментира той. И се обърна към държавния глава с думите: "Остава ви малко време - бъдете мъж, политик и българин".

Половин час след дебатите - в 20,45 ч, започнаха гласуванията. В началото им обаче Красимир Ципов от ГЕРБ се опита да коригира заглавието на проекторешението и текст от него, като предложи от него да отпаднат политическите кабинети на министрите, в които влизат зам.-министри, шефове на кабинети, съветници, секретари и парламентарни секретари. Срещу това обаче скочиха от ДПС и БСП, които бяха в пленарната зала, защото гласуват първи.

И се разгоря спор по процедурата. Парламентарната шефка Цвета Караянчева се опита да отвори отново дебата по темата, но опозицията не й позволи. Нарушаваме правилата, които сами приехме, скочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Наложи се Караянчева да даде 5-минутна почивка, за да се разберат. След това просто зачеркна заглавието на проекторешението, а Ципов оттегли предложението си, за да може да се пристъпи към гласуване.

Единодушни 75 гласа "за" получи решението депутати, министри, политическите им кабинети и шефове на държавни и изпълнителни агенции да останат без заплати. От първата група гласували го подкрепиха 50 от БСП, 14 от ДПС, 7 от "Воля" и 4-ма независими.

Около 22,30 ч "за" гласуваха и 95 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Депутатите одобриха и промените в Закона за държавния бюджет за 2020 година.
Актуализацията се наложи заради кризата с разпространението на COVID-19 у нас и ще даде възможност на страната да поеме нов дълг от международните финансови пазари. Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 млрд. лева, както поиска правителството.