Рестарт на поръчката за 35 нови влака за 1 млрд. лв.

У нас
18:55 - 26 Януари 2024
2644
Рестарт на поръчката за 35 нови влака за 1 млрд. лв.

Поръчката за нови 35 електрически мотриси за 1,108 млрд. лв. без ДДС е пусната отново от министерството на транспорта в петък. Срокът за подаване на оферти е 21 февруари.

Предишната, обявена на 4 септември 2023 г., беше спряна от КЗК като незаконосъобразна. Тогава министърът на транспорта Георги Гвоздейков заяви, че ведомството му няма да обжалва, а ще я обяви наново с преработени условия.

Сега има промени в техническата спецификация. Намалени са местата за велосипеди от 10 на 4, за инвалидни колички от 4 на 2, на детски колички - също от 4 на две.

Въведени са базови европейски норми за тези мотриси, които не изискват пренастройване на производствените линии на производителите.

Свит е срокът за доставката им - от 33 на 28 месеца. Това се прави, за да се вмести тя във финансирането по плана за възстановяване, което е отворено до края на 2026 г.

Другите параметри на поръчката остават - поддръжка на всяка мотриса за 15-годишен период и обучение на персонала.

Кандидатът трябва да има оборот в последните 3 години от 250 млн. лв. от доставка и/или поддръжката на пътнически железопътен подвижен състав. През последните 5 години от датата на подаване на офертата кандидатът трябва да е доставил минимум 17 бройки подвижен състав.

Паралелно с поръчката за мотрисите тече и тази за доставка на 20 нови влака за дълги разстояния, която е с пряко договаряне. Министър Гвоздейков се надява до март да има подписани договори с производители, които са спечелили.