Римският саркофаг 4 години бил маса в бар на плажа (СНИМКИ)

Почти сигурни сме, че артефактът е истински, казаха от Историческия музей във Варна

Актуални новини
15:30 - 25 Юли 2024
14365
Римският саркофаг 4 години бил маса в бар на плажа (СНИМКИ)

Масивният бял саркофаг от II-III век, намерен насред плажа край Варна, четири години е бил маса в бар "Раджана"! Това съобщават Атанас Чобанов и Bird.bg във фейсбук. 

Ето какво пишат те по повод мистериозното появяване на древния артефакт: 

"Добро утро на всички специалисти по антично минало. Четири години този саркофаг краси бар "Раджана", преди да се окаже на плажа на МВР. Кметът Иван Портних редовно го посещава. Саркофагът е поддържал питиетата на хиляди клиенти. МВР освен, че има много почивни станции и плаж, има и специален отдел за противодействие на търговията с ценното ни културно наследство. И внезапно - древна реликва!"

Междувременно от Регионалния исторически музей във Варна потвърдиха автентичността на находката. 

"Почти сигурни сме, че откритият във Варна саркофаг е истински", обясни завеждащият отдел „Археология“ в музея доц. Мария Манолова-Войкова. За да бъдат напълно сигурни в това учените, е необходимо да се разкрие орнаментиката на артефакта, допълни Войкова.

Запитана възможно ли е саркофагът да е бутафорен и поръчан от някого, тя подчерта, че хора си поръчват изработка на различни неща, но не толкова големи. 

Тази сутрин проф. Николай Овчаров обясни, че саркофагът най-вероятно е от Северозападна България, от района на Рациария.

"В Одесос до този момент има 10-15 саркофага от този период, но нямат такава резба, доста по-прости са", коментира той пред България он еър. 

Журналистът Николай Бареков пък с ирония коментира следното: 

"Този масивен римски саркофаг от 2 век е трябвало да бъде маса в плажно заведение край Варна. Нация, която пие руйно вино от черепа на император Никифор от Източната Римска империя и играе кючек по бански върху ковчег на някой си император от (Западната) Римска империя никога не може да падне в плен на НАТО или на Източната Индийска компания". 

Разходка из галерията на бар "Раджана" показва, че там има и други любопитни скулптури. Дали пък и те не са от древността?