Робърт Кенеди-младши зове: „ Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация

САЩ
14:34 - 16 Септември 2024
1438
Робърт Кенеди-младши зове: „Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация

Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина на Украйна да използва доставени от Америка оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по цели дълбоко в руска територия, въпреки че все още не е взето решение за използването им.

„Блинкен, Байдън – СПРЕТЕ! Спрете тази безразсъдна ескалация. Казвам това не като политически партизанин, а просто като гражданин на света“, публикува Кенеди в своя акаунт в "X" заедно с видео на Владимир Путин. 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Secretary Blinken, President Biden — STOP IT! Stop this reckless escalation. I say this not as a political partisan, but simply as a citizen of the world. <a href="https://t.co/cEdcFcqkz6">https://t.co/cEdcFcqkz6</a></p>&mdash; Robert F. Kennedy Jr (@RobertKennedyJr) <a href="https://twitter.com/RobertKennedyJr/status/1834775752316731602?ref_src=twsrc%5Etfw">September 14, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Кенеди наскоро прекрати независимата си кандидатура за президент и подкрепи републиканския кандидат Доналд Тръмп, който призова за прекратяване на продължаващата американска военна помощ за Украйна.

В публикацията си Кенеди сподели клип от отговора на Путин на перспективата за използване на западни оръжия срещу позиции в Русия, в който руският президент казва, че „ще вземем подходящи решения въз основа на заплахите“.

Украйна упорито лобира за САЩ и Обединеното кралство да премахнат забраната си за използването на американските ракети ATACMS и британските ракети Storm Shadow срещу руска територия. Това се случва на фона на опасенията, че използването им ще ескалира конфликта.

Джордж Бийби, бивш директор на отдела за анализ на Русия в ЦРУ, каза пред Newsweek, че опасностите от предоставянето на способността на Украйна да удари дълбоко в Русия далеч надхвърлят потенциалните ползи.

„Няма много причини да се смята, че предоставянето на тези крилати ракети с въздушно изстрелване значително ще увеличи шансовете на Украйна да спечели войната“, каза той. „Това се превърна във война на изтощение и руснаците имат огромни предимства пред Украйна в населението и военното производство.“

„Руснаците изтощават способността на украинците да вкарат добре обучени, добре оборудвани сили в битка и получаването на крилати ракети, изстрелвани от въздуха, няма да промени това“, добави Бийби, директор на програмата за голяма стратегия в Института за отговорни въпроси Куинси Държавничество.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче каза в петък, че страната му се нуждае от способности, които да удрят на далечни разстояния, както и от противовъздушна отбрана, „за да защити живота и нашите хора“.

Междувременно привържениците на този ход казват, че несигурността относно това дали Киев може да използва оръжия с голям обсег е в полза на Путин. Кърт Волкър, бивш специален представител на САЩ за преговорите в Украйна, каза пред BBC, че Путин е отправил заплахите си, защото е заинтересован да „ни възпира да правим неща“. Най-новите членове на НАТО Швеция и Финландия заявиха в петък, че Украйна е имала разрешение да използва оръжията, които е получила от тях, за удари на далечни разстояния.

След среща във Вашингтон в петък между британския премиер Кийр Стармър и президента Джо Байдън, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че няма съобщение за каквото и да е действие.

Байдън каза по-рано през седмицата, че „работи по“ искането на Киев да използва ракети с голям обсег. Предишни доклади в Politico и The Guardian предполагаха, че ограниченията ще бъдат премахнати от САЩ и Обединеното кралство.

Докато Стармър каза, че Обединеното кралство и САЩ са достигнали до „твърда позиция“, той предположи, че окончателното решение за Storm Shadow е било отложено за Общото събрание на ООН този месец.