Роботи стават медицински сестри в Англия

Машините ще раздвижват възрастни пациенти, ще сменят бельо и обличат възрастни

Новини
16:35 - 26 Август 2019
3054
Роботи стават медицински сестри в Англия

Роботът Бакстър, който стана известен преди 6 години, ще влезе в ролята на медицинска сестра или санитар в помощ на възрастни пациенти в британските болници, съобщава Telegraph. Идеята е дошла заради острия дефицит на персонал. Най-много се усеща липсата на санитари, които да разнасят подлоги, да сменят спалното бельо, да помагат на възрастните хора да се раздвижват.

Тъкмо тези задължения се смята, че може да изпълняват роботи вбъдеще.  Подобен механизъм вече е създаден и е преминал през първи тестове във Великобритания.

Роботът Бакстър е с две ръце, които имат специални пръсти, създадени с 3D принтер. Той е предназначен да оказва помощ на хората, които имат проблеми с подвижността. Може да помага и при обличането им.

Роботът ще съдържа база данни за типичните проблеми, с които се сблъскват пациентите и по този начин  ще може да ги решава. Не е изключено този механизъм да бъде използван при транспортиране на лежащо болни, при пациенти с рани от залежаване или за изпълнение на по-елементарни хигиенни процедури.

Само в Англия и Уелс са регистрирани над 40 000 незаети места за медицински сестри и санитари. Прогнозите са, че след напускането на Евросъюза, дефицитът на подобни кадри ще нарасне двойно.