Родените след 1975 г. може да останат без пенсии

Актуални новини
18:25 - 22 Април 2019
33475
Родените след 1975 г. може да останат без пенсии

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането на пенсиите, разказа в подробен репортаж телевизия „България он еър”. Става дума за огромна дупка, която системно се кърпи с пари от републиканския бюджет. Подобно положение от години е в режим на автопилот.

През следващите 10 години дефицитът в пенсионната система ще се задържи под 5 на 100 от БВП на България, заради ежегодното повишаване на необходимите за пенсиониране възраст и стаж. Демографската картина у нас ще влоши ситуацията, а кризата само ще се задълбочава.

В момента сто души в трудоспособна възраст изкарват пенсиите на 79 пенсионери. В най-лошите за държавното осигуряване години на 100 работници ще се падат повече от 90 пенсионери. Това ще застраши изплащането на пенсии.

През 2037 г.  пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравни на 65 години. След това в периода 2040-2060 г. в резултат на процеса на застаряване на населението и очакваната по-висока продължителност на живота, фискалният натиск върху държавната пенсионната система ще се увеличи и дефицитът ще достигне 6,7% от БВП. Ето защо изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно. Когато те достигнат пенсионна възраст, парите в хазната ще са знатичелно по-малко. Тази криза ще се задълбочи в следващите години, ако не се повишат данъците и осигуровките.

Според експерти е необходима промяна на съотношението на вноските, които правим в пенсионните фондове. Правителството чрез НОИ, финансовото и социалното министерства се опита да балансира дефицита чрез орязване на размера на пенсиите, които иначе са изработени.