Родители: Фандъкова да си ходи

Майките и бащите бесни на кметицата заради липсата на места в детските градини

Новини
19:06 - 14 Май 2021
3075
Родители: Фандъкова да си ходи

Родители поискаха днес оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова и на екипа ѝ заради недостига на места в общинските детски градини и ясли.

След среща със зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов те не приеха аргумента, че отварянето на системата за кандидатстване е заради грешно попълнени адресни регистрации.

Керезов увери протестиращите пред Столична община, че децата, които са регистрация в системата вчера, след отварянето им, няма да участват в класирането.

Причината за протеста е отключването на системата за кандидатстване в детските градини и ясли, ден преди първото класиране.

Протестиращите сигнализират, че забелязват нови кандидатствали деца, което поставя под въпрос приема на техните деца.

„Аз не съм съгласна с това нещо. Уж Столична община много се е загрижила за родителите, които не си били въвели правилно критериите, ако беше така според мен, щяха да заключат другата останала част от системата и да отключат само тази част, в която може да се сменят критерии. В момента обаче се оказва, че само за вчера има около 200 нови кандидатури на деца, които въобще досега не ги е имало в системата. И това страшно много разгневи много родители, както и мен, разбира се“, каза участничка в протеста.

„От поне 10 години насам няма достатъчно места в градините и яслите. И не е да липсват 20-30 места, ами са хиляди места.

Това което ме провокира днес да дойда тук – аз имам дете на две години, с което втора година кандидатствам, миналата година не ни приеха, е, че отвориха, след като затвориха системата ден преди официалните жребии. И за мен това класиране изобщо няма да е реално.

Аз лично смятам, че по този начин от една страна се прикриват бъгове в системата за кандидатстване, а от друга предполагам, че родители на деца, които са си платили в последния момент, искат да ги вкарат. Защото в градината, в която аз кандидатствам, от вчера до днес има 10 нови деца“, допълни жената.