Родители на протест: Незабавно връщане на децата в училище!

Новини
17:47 - 20 Ноември 2021
930
Родители на протест: Незабавно връщане на децата в училище!

Родители и техните деца настояха за незабавното връщане на децата в училище. Това стана по време на протест на десетки пред Министерство на образованието и науката.

Пред БТА Магдалена Абаджиева, един от основателите на гражданско обединение "Да запазим училището като средище за децата", организатор на протеста, заяви, че по-голямото й дете вече е в осми клас, а не ходи на училище от средата на шести.

"Миналата година тръгна за малко през септември, след това на 1-ви ноември ги затвориха и ги пуснаха през април. Тоест пет-шест месеца тя не ходи на училище", посочи Абаджиева.

По думите й заради обездвижването детето й е с намален капацитет на дишането, с късогледство и страхова невроза. Тя сега е в ново училище, с нови съучиници, с които се срещна само за няколко седмици, разказа майката.

"Повечето български деца са в това положение и когато се казва, че е много важно здравето на българските деца, аз искам да попитам от какво ги пазим. Защо лекарите не обърнат внимание, че сто процента сигурно е, че децата търпят здравословни проблеми заради стоенето вкъщи?", каза Абаджиева.

Майката коментира, че всички деца трябва да бъдат в училище, където им е мястото. По думите й досега са имали няколко срещи с министъра на образованието още преди началото на учебната година, когато е било казвано, че се търсят решения. Ние самите дадохме предложения, посочи Абаджиева и припомни, че родители още февруари месец миналата година са дали предложения за закупуване на щадящи тестове и попита къде са те.

Исканията: "Върнете децата на училище", "Не искам онлайн обучение", "Искам в училище!" децата изписаха с цветен тебешир пред сградата на ведомството.