Рокади: Ексвоенният министър Драгомир Заков става посланик в Дания

Желязко Радуков сменя Ангел Ангелов като шеф на мисията в Скопие

Новини
13:54 - 20 Февруари 2024
2329
Рокади: Ексвоенният министър Драгомир Заков става посланик в Дания

Министърът на отбраната в кабинета "Петков" Драгомир Заков да бъде назначен за посланик на България в Дания - това предлага Министерският съвет до президента Румен Радев.

Той трябва да смени на поста Светлан Стоев, който бе министър на външните работи в първия служебен кабинет на Стефан Янев и чийто мандат като посланик изтича сега.

Заков е дипломат от кариерата и преди да стане министър на отбраната бе посланик на България в НАТО. След това работи като посланик за специални поръчения в МВнР по сигурността в евроатлантическата зона, а последно през лятото на 2023 г. бе назначен за съветник на премиера Николай Денков по външна политика и политика за сигурност.

Желязко Радуков да смени Ангел Ангелов като ръководител на мисията ни в Скопие, предлага още правителството до Радев. Причината отново е изтичащия мандат на настоящия посланик.

Радуков също е дипломат от кариерата. "Професионалното му развитие преминава в дирекция „Югоизточна Европа", където в различни периоди е отговарял за Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора, като е работил по целия спектър на двустранните отношения с тези държави, включително по тяхното европейско измерение", посочват от правителството. В момента той  работи в дирекция „Югоизточна Европа" на Министерството на външните работи.