Романтикът Дебелянов се падна на матурите по БЕЛ

Политика
11:51 - 18 Май 2022
4098
Романтикът Дебелянов се падна на матурите по БЕЛ

Тази година зрелостниците трябва да са повече от доволни, след като на матурите се падна благодатния за въображението романтик Димчо Дебелянов. Гимназистите пишат интерпретативно съчинение за "Споменът - скръб и утеха" по една от най-популярните му творби "Аз искам да те помня все така".  

"Тежестта на думите" е формулировката за есето.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани. Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях - с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100.

Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси - 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка "Среден (3)". Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговори.

Изпитът в 12-и клас започна в 8:30 часа и на него трябва да се явят над 46 000 зрелостници в цялата страна. В столицата държавният зрелостен изпит по български език и литература се състои в 88 училища, като зрелостниците са повече от 9200. Квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 2500.