Росен Христов: Няма да внасяме руски газ през Турция

Има изрично условие в търговете за доставките да не участват руски фирми, заяви енергийният шеф

Новини
14:52 - 06 Януари 2023
5904
Росен Христов: Няма да внасяме руски газ през Турция

България няма да внася газ от Руската федерация чрез подписаното наскоро споразумение с Турция за внос на "синьо гориво". В това бе категоричен в кулоарите на Народното събрание Росен Христов в отговор на съмненията, изразени от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че чрез договореностите се заобикалят санкциите срещу Москва.

"Не доставяме нито руски, нито какъв да е газ с този договор. Този договор е изцяло за резервиране на капацитет за терминали и газопреносна мрежа, както концепция той е аналогичен на слотове в Александруполис и Ревитуза", каза шефът на енергийното ведомство.

И подчерта изрично - ставали дума само и единствено за доставка на втечнен природен газ, а не за тръбен такъв. Има и изрично изискване в търговете за доставка да не участват руски компании.

Вече има пълна диверсификация на природен газ
"Недостиг на газ няма, има недостиг на инфраструктура. Представете си една магистрала, в която е затворена едната лента и движението минава по другата. Това се случи при спирането на доставките от Русия, като се наложи внос през терминали, които в нашия регион не са толкова много", добави той.

Христов благодари и за изразената подкрепа от всички парламентарни групи без тази на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които според него имали интерес, различен от националния, криещ се в намесването на посредници в газовите доставки.

"Тези посредници миналата година резервираха терминали и се опитаха да ни ги продадат на цена до 10 пъти по-високи, отколкото са ги закупили. През октомври проведохме търг на терминала в Ревитуза, където те отново участваха в конкуренция с "Булгаргаз", а със споразумението направихме тези терминали ненужни. И съответно техните защитници от ПП и ДБ веднага алармират", не спести обвинения министърът.

Обвинения бяха отправени и по друга линия - Планът за възстановяване и устойчивост, подписан от кабинета "Петков", който предвижда намаляването на емисиите с 40% към 2025 година с база нивата от 2019. По думите на Христов докато той и служебният кабинет управлява, мините и ТЕЦ-овете в Маришкият басейн няма да бъдат затваряни. И още - ще се работи за предоговаряне на условията по ПВУ. Имало и сериозни аргументи от това, които ще бъдат представени на Европейската комисия, а шансовете за успех били сериозни.

"Всички коментари, че те (ПП) не са поели ангажимент да затварят централите, че те могат да работят зимата, а лятото не, са несериозни. Това показва една изключителна некомпетентност. Това не е една къща за гости, която да отключи един месец, а другия да заключи", продължи с упреците си към "Промяната" Росен Христов.