Росен Желязков : Пътническият транспорт е замръзнал

Икономика
12:02 - 05 Април 2020
4050
Росен Желязков: Пътническият транспорт е замръзнал

„Чуваме гласа на хората. В зависимост от тежестта на последиците ще предприемем мерки в симетрия с останалите в държавата. Това коментира пред БНР министърът на транспорта Росен Желязков.

Той съобщи, че пътническият транспорт - особено международният, е замръзнал. "Товарният транспорт работи на максимум. Това е необходимата структура, за да функционира икономиката“, коментира Желязков. 

Министърът посочи, че при основния подсектор – авиацията, има огромен спад. "По данни на Евроконтрол намалението на трафика е 80% за територията на ЕС. Това непрекъснато поражда притеснения за това как авиацията ще се възстанови от последиците на пандемията“, подчерта той. 

Желязков отбеляза, че в железниците приходите от продажба на билети са намалели с около 50%.

„Ангажиментът на правителството е да не намалява разписанието на влаковете, за да се гарантира тази транспортна услуга. Морският транспорт също отбелязва спад. Транспортът е засегнат, но не по-малко от другите сектори, свързани с предоставянето на услуги“, каза още той. 

Росен Желязков подчерта, че се очаква яснота и прогнозирумеост и че трябва да се знае, че пътническите превози в населените места продължават да се извършват, но са ограничени.

По думите на министъра новата икономическа реалност показва, че сухопътният транспорт няма алтернатива:

„Днес транспортният сектор се нуждае от повече различни решения заради новата ситуация. Нашите транспортни оператори показаха, че са гръбнакът на сектора в Европа. Зелените коридори функционират нормално в такава ситуация, има затруднения. Всяка държава съблюдава своите национални мерки за придвижване“, обобщи Росен Желязков.