Роумингът със Сърбия и още 5 балкански държави поевтинява

От 1 юли минута разговор ще струва 18 евроцента, а съобщенията - 6

Новини
21:46 - 05 Април 2019
1924
Роумингът със Сърбия и още 5 балкански държави поевтинява

Роумингът между 6 държави в Западните Балкани поевтинява по инициатива на българския еврокомисар Мария Габриел. Следващата стъпка е да отпадне изцяло, а крайната цел е да се премахне роумингът и между страните от Европейския съюз и Западните Балкани.

Промените ще влязат в сила след по-малко от 3 месеца. От 1 юли цените на минута разговор в региона няма да надвишават 19 евроцента, текстовите съобщения ще струват максимално 6 евроцента, а един мегабайт няма да бъде по-скъп от 18 евроцента. В момента потребителите плащат безумно високи цени за роуминг, които достигат до 7 лева за минута разговор със Сърбия.
 
Идеята се роди по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз като част от Цифровата програма за Западните Балкани. Година по-късно вече е факт - роумингът в Западните Балкани поевтинява.

Досега споразумение за по-ниски цени за роуминг имаше между Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. С новото споразумение цените за тях падат с още почти 30%. Сега към тези страни се присъединяват още Албания и Косово.Поевтиняването при тях е повече от 80%.

На този етап споразумението все още не засяга цените между България и 6-те държави.