РСМ гледа ЕС през крив макарон: 2/3 от макетата не искали България в конституцията

Само избирателите на Ковачевски било по-благосклонни на промяна в основния закон

Свят
18:34 - 02 Март 2023 (обновена)
4272
РСМ гледа ЕС през крив макарон: 2/3 от макетата не искали България в конституцията

Почти две трети - 65 на сто от гражданите на Република Северна Македония не са съгласни с вписването на други общности, включително и на българите, в конституцията на страната, което е необходимо за продължаване на преговорния процес с ЕС, а 26 на сто смятат, че тези промени трябва да се направят.

Това показват резултатите от изследването „Европа в криза. Последици върху общественото мнение в Северна Македония“, изготвен от Института за демокрация „Societas Civilis“ и Фондация „Конрад Аденауер“ в Република Северна Македония.

На този фон обаче за пръв път от 3 години посолството ни в Скопие организира прием, а наши гвардейци застанаха на пост пред входа му. 

Изследването е направено от 17 до 30 ноември миналата година, сред 1005 респонденти.

От гледна точка на партийната принадлежност 89 процента от гласувалите за ВМРО-ДПМНЕ на последните избори са против конституционните промени. По-голям е процентът на противопоставящите се на промените в конституцията сред избирателите на Левица - 92 процента, против са и 59 процента от гласувалите за СДСМ.

Анализът на отговорите, според етническата принадлежност на респондентите, показва, че "80 процента от македонците са против конституционните промени и вписването на българите в основния закон, докато 53 процента от албанците смятат, че конституционните промени трябва да бъдат направени". За конституционните промени се обявяват и 39 процента от участвалите в проучването, които са гласували за управляващата в Република Северна Македония партия, пише БТА.

„Мнозинство от две трети (69 процента) казва, че промени, които предвиждат ревизия на историята, не са приемливи по пътя към Европейския съюз. Тези данни показват отчасти същата нагласа спрямо миналата година, когато гражданите бяха попитани дали биха се съгласили на отстъпки, свързани с историческите наративи, за да се размрази преговорният процес. Това отношение е почти непроменено спрямо 2021 г., когато 71 на сто от анкетираните не са били съгласни с подобни отстъпки”, пише в анализа на проучването.

При разбивката на отговорите по политическа принадлежност обаче става ясно, че 61 процента от симпатизантите на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ /смятат, че такава ревизия може да бъде направена. 

„Мнозинството (57 на сто) от респондентите албанци смятат, че македонският език е напълно гарантиран, за разлика от разделението между македонското население на тези, които вярват, че е гарантиран до известна степен (26%), и тези, които вярват, че е не е гарантиран до известна степен (29%)”, пише в изследването.

А почти половината от анкетираните - 49 процента смятат, че най-големият икономически партньор на държавата трябва да бъде ЕС, а 21 процента са отговорили, че това трябва да бъдат САЩ.

Съединените американски щати се възприемат и като външен фактор с най-голямо влияние в Република Северна Македония, следват Русия и България с по 4 процента Германия с 3 на сто, Турция с 2 на сто и Албания, Сърбия, Франция и Китай с по един процент.