Румъния иска да бъде център на енергийния пазар

ЕС
11:55 - 19 Декември 2022
1531
Румъния иска да бъде център на енергийния пазар

"Румъния се превръща във важен център на енергийния пазар както по отношение на електроенергията, така и на природния газ“, заяви румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску, след като в събота правителствата на Азербайджан, Грузия, Унгария и Румъния подписаха в Букурещ Споразумение за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на зелена енергия.

Споразумението е свързано с изпълнението на проект за изграждане на подводен кабел за пренос на електроенергия от възобновяеми източници между Румъния и Азербайджан, през Грузия и Черно море, а след това към Унгария и останалата част от Европа.

Според румънския министър на енергетиката споразумението е първа стъпка към диверсифициране на източниците на доставка на електроенергия и газ.

Четирите държави, подписали документа, имат интерес да укрепят националната и регионална енергийна сигурност и свързаност в Черноморския басейн, да диверсифицират източниците на доставка и, използвайки потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион, да увеличат дела на енергията от възобновяеми източници в националния си енергиен микс.

Проектът за подводен електрически кабел в Черно море е част от енергийните споразумения между Европейския съюз и Азербайджан, а също така е водещ проект за Грузия като част от стратегията на ЕС „Глобален портал“ (Global Gateway).

Предпроектното проучване за кабела в момента е в ход и трябва да приключи през септември 2023 г., информира в. „Адевърул“.

В първоначалната си конфигурация кабелът ще бъде завършен за шест години, ще достигне до Румъния и ще бъде с дължина 1195 км, от които 1100 км под вода и 95 км на сушата. Капацитетът му ще бъде 1000 мегавата.

Предварителните изчисления показват, че общата инвестиция, необходима за изграждането на подводния кабел, може да надхвърли два милиарда евро, а пускането в експлоатация да стане най-рано през 2029 г., съобщава специализираният сайт profit.ro.

След като бъде завършен, подводният кабел ще стимулира регионалната търговия с електроенергия, ще увеличи възможностите за износ на страните производителки на електроенергия и ще укрепи енергийната сигурност в Европа и региона на Южен Кавказ, посочва „Адевърул“.