Румъния обезвреди мина в Черно море

Новини
15:28 - 13 Август 2024
662
Румъния обезвреди мина в Черно море

Военноморските сили на Румъния извършиха във вторник контролирана експлозия на мина, която е достигнала до румънското черноморско крайбрежие, съобщиха от министерството на отбраната, предаде Ройтерс.

Румъния, България и Турция имат съвместна работна група за обезвреждане на блуждаещи мини, които започнаха да плават в Черно море след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Министерството заяви, че флотът е бил предупреден от местни власти рано във вторник за неидентифициран предмет, който е бил изхвърлен от водата на брега близо до Гриндул Китук в югоизточна Румъния. Районът е част от делтата на река Дунав, която Румъния споделя с Украйна.

"Разглеждайки снимки, направени на място, обектът най вероятно е противодесантна морска мина от типа YaRM", се казва в изявление на министерството, съобщи БТА.

Мината е била взривена към 07:50 часа местно време (и българско време), добавиха от министерството. Черно море е от решаващо значение за доставките на зърно, нефт и нефтени продукти и се споделя от България, Румъния, Грузия и Турция, както и от Украйна и Русия. От началото на войната над 100 плаващи мини са били открити и унищожени, съобщи румънският флот.