Румъния ще произвежда ваксини срещу COVID-19

Първо обаче трябва да получи оторизация от европейските институции и регулаторни органи

Свят
11:47 - 08 Февруари 2021
3263
Румъния ще произвежда ваксини срещу COVID-19

Румъния ще опита да произвежда сама ваксини срещу COVID-19 в института "Кантакузино" в Букурещ, пише днес в. "Ромъния либера", като цитира изявление на премиера Флорин Къцу. Румънският премиер говори пред журналисти, след като получи втората доза от ваксина срещу COVID-19.

Запитан дали Румъния има намерение да купи от руската ваксина "Спутник V", премиерът отговори: "Не, Румъния ще направи нещо много по-добро. Ние ще опитаме да произвеждаме ваксината в "Кантакузино". Изразили сме готовност, изпратили сме писмо до официални европейски представители, очакваме да научим коя ваксина бихме могли да произвеждаме".

Флорин Къцу обясни още, че Румъния е изпратила това писмо в отговор на въпроси, отправени от Европейската комисия, и сега очаква отговор.

По последни данни на Националния комитет за координация на дейностите по ваксинация срещу COVID-19, от 27 декември са поставени 825 296 дози ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" и 31 026 дози от ваксината на "Модерна", която се прилага в страната от 4 февруари. 

Румънските издания допълват, че днес се очаква осмата пратка ваксини на компаниите "Пфайзер"/"Бионтех". 163 800 дози са очаквани днес на летищата в Букурещ, Клуж-Напока и Тимишоара, откъдето следва да бъдат разпределени в страната. В. "Гъндул" разгласи обаче новината, че полетът, с който трябва да пристигнат ваксините, е бил анулиран заради лошо време в Лайпциг, Германия. Към момента не е сигурно дали осмата пратка ваксини ще пристигне днес в Румъния, както бе планирано, пише вестникът.

Междувременно, училищата в някои части на страната отварят отново врати, пише днес в. "Адевърул". Родителите ще трябва да дадат съгласие за тестване срещу COVID-19 на децата в учебните заведения. Ще бъдат прилагани бързи антигенни тестове, ако бъде констатирано, че ученик или учител проявява симптоми, уточнява вестникът.

Специалистите смятат, че наблюдението на здравословното състояние на учениците е много важно и че децата трябва да бъдат тествани при най-малкия признак на заболяване. Наред с това учениците и учителите ще носят маски постоянно, а в самите училища са организирани специални коридори за придвижване. Началото на часовете е планирано поетапно, за да се избягва струпване на хора, а чиновете на учениците са отдалечени.

Децата ще учат на разстояние един метър едно от друго. Учебните заведения ще работят съгласно сценариите "зелен", "жълт" и "червен", в зависимост от броя на заразяванията на 1000 души население. В населените места, където заразените са над 3 на 1000 души население, присъствени занятия ще имат само децата в детските градини и учениците от началния курс, а останалите ще учат онлайн.