Румънски фермери протестират

Новини
17:09 - 21 Януари 2024
2472
Румънски фермери протестират

Протестиращите румънски фермери се обърнаха към Брюксел с искане за подкрепа във връзка с търговията със земеделски продукти от Украйна.

В документ, изпратен до европейските институции и румънските власти и цитиран от Аджерпрес, а тя от БТА, те предлагат до 30 април тази година да бъде създадена и приложена европейска система, която да гарантира, че дестинацията за всички пратки украински селскостопански продукти е идентифицирана преди влизане в ЕС, че пратките са претеглени при влизане и излизане и че са въведени в системата, където са прозрачно достъпни по всяко време за всяко заинтересовано лице. Целта на исканата мярка е да се гарантира, че украинските продукти достигат съответните си дестинации и не се отклоняват по пътя си.

Земеделците настояват и да бъдат въведени прагове за внос за всяка селскостопанска стока от Украйна, която е предмет на търговия. 

Те искат и възможност за автоматично активиране на предпазната клауза на национално ниво в случай на нарушения на приложимото законодателство от страна на собствениците и превозвачите на селскостопански продукти от територията на която и да е държава членка.

 
"Молим ви да предприемете всички възможни стъпки заедно, да настоявате и да поемате обща отговорност в дискусиите с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, със заместник-председателя Валдис Домбровскис, с комисаря по земеделието Януш Войчеховски и министрите на земеделието на държавите членки за решаване на основните проблеми, включително този, заради който има протест", се казва в документа. Недоволните допълват, че в противен случай ще засилят протестите както в Румъния, така и в други страни членки на ЕС.