Румънският синод призна новата църква на Украйна

Tя е създадена на основата на две неканонични религиозни организации

Свят
11:57 - 18 Февруари 2020
2192
Румънският синод призна новата църква на Украйна

Румънската православна църква смята, че предоставянето на автокефалия на новата православна църква на Украйна, създадена на основата на две неканонични религиозни организации, е законно, предава украинската редакция на агенция „Интерфакс“.

Съгласно информацията на медията, Синодът на Румънската църква е стигнал до заключението, че „по своята същност е съгласен с предоставянето на автокефалия, но трябва да се постигне консенсус между Вселенската и Московската патриаршия.

Поради тази причина Румънската църква реши да изпрати свои делегати на всеправославната среща „по украинския въпрос“ в Аман, която ще се проведе по инициатива на патриарх Теофил от Ерусалим в края на февруари.

„Участието на Румънската църква е оправдано от факта, че всички автокефални църкви са отговорни за общите усилия за запазване на единството и евхаристийното общение, както се изисква от Светото Евангелие“, се казва в изявление на Синода.

В същото време Синодът в Букурещ реши, че Румънската църква ще бъде представена в общоправославния събор от своите епископи, а не от патриарх Даниил.