Румънското чудо Симона Халеп е на финал

Спорт
16:00 - 20 Септември 2020
2159
Румънското чудо Симона Халеп е на финал

Водачката в схемата Симона Халеп се класира за трети път в кариерата си на финала на силния турнир в Рим.

Румънката надделя с 6:3, 4:6, 6:4 в първия полуфинал над поставената под №9 испанка Гарбине Мугуруса в сблъсък между две бивши лидерки в световната ранглиста и две тенисистки, печилили "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". Халеп ще се опита да грабне първия си трофей в италианската столица, след като през 2017 и 2018 загуби на финала от украинката Елина Свитолина. Сега нейна съперничка в директния мач за титлата ще бъде чехкиня - Маркета Вондроушова или Каролина Плишкова.

Халеп поведе с 5:1 в първия сет, Мугуруса взе следващите два гейма, но румънката все пак затвори частта с 6:3. Халеп поведе с 4:2 в резултата и във втория сет и изглеждаше, че мачът ще приключи в две части, но не така мислеше испанката. Мугуруса обърна резултата до 6:4 и вкара мача в решаващ трети сет. В него обаче отново доминираше Халеп, която поведе с 4:0, а после и с 5:1. Въпреки това, испанката не се предаде и се опита да направи почти невъзможен обрат. И не бе твърде далеч, тъй като спечели три поредни гейма, като с пробив на нула се добра до 4:5. В десетия гейм обаче тя загуби подаването си и това сложи край на мача.

Двубоят ще се запомни с огромния брой пробиви, които си размениха двете тенисистки - общо 16. Девет от тях бяха дело на Халеп. Испанката пък допусна и 8 двойни грешки, което допълнително усложни задачата пред нея.