Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Всички губим от нов локдаун

Ексклузивно
14:43 - 11 Март 2021
7679
Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Всички губим от нов локдаун

При ново затваряне на страната всички ще са губещи. Бюджетът ще пострада, защото от една страна е възможно да се вдигнат разходите за безработица, а от друга може би ще намалеят приходите от данъци и осигуровки. За това предупреди пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов.

 БВП на България за 2020 г. се сви с 4,2% спрямо 2019 г., по данни на НСИ. ЕК очаква БВП на България да нарасне с 2,7% през 2021 г. и с 4,9% 2022 г. За България очакваната инфлация е 1.7% през 2021 г. и 1.8% през 2022 г.

 „Икономическото въздействие на пандемията остава неравномерно в отделните държави членки на ЕС и се прогнозира, че и темповете на възстановяване също ще се различават. Главно ще зависим от успеха на кампаниите за ваксинация и възможността процесът на ваксинация да доведе до по-бързо от очакваното облекчаване на противоепидемичните мерки и до по-ранно и по-силно възстановяване. Ако не ускорим съществено ваксинацията, възстановяването на икономиката ни през 2021 г. ще е с по-нисък темп от средния в ЕС и Еврозоната“, предупреди финансистът.

Според него ваксините срещу COVID-19 няма да окажат незабавно икономическо въздействие, но са важно условие за протичане на икономическото възстановяване. „Мacoвaтa вaĸcинaция щe oтнeмe вpeмe и иĸoнoмичecĸитe пepcпeĸтиви зa 2021 г. щe пpoдължaт дa бъдaт нepaвнoмepно разпределени във времето. Ваксинацията ще донесе здравни и социално- икономически ползи, но процесът трябва да се ускори. Така можем да предотвратим трето затваряне и да възстановим икономиката си. Пaндeмиятa мoжe дa ce oĸaжe пo-ycтoйчивa и дори по-тeжĸa, ако масовото ваксиниране се забави“, подчерта Гълъбинов.

 „Финансирането от ЕС е също ключово. България трябва да бъде един от основните бенефициенти на трансфери от ЕС, включително 16,6 милиарда евро от Многогодишната финансова рамка за периода 2021—2027 г. и 7,5 милиарда евро от безвъзмездни средства по плана на ЕС за възстановяване. Парите от еврофондовете ще подкрепят макроикономическите перспективи на България“, посочи експертът.

 „Ако напреднем с ваксинацията и това ни позволи да посрещнем летния сезон без ново затваряне на икономиката, можем да очакваме растежът на БВП да е към 3% за тази година. Значителните мерки по паричните и фискалните политики, включително парите от ЕС ще подпомогнат доходите и ще ограничат загубата на работни места и фалитите. Наскоро обявените целеви фискални мерки в подкрепа на секторите, засегнати от ограниченията, също ще смекчат цялостния спад на икономиката. Въпреки че се очаква някои ограничителни мерки да се запазят, икономиката отново ще започне да бележи растеж през втората половина на 2021 г. Силното, макар и непълно, възстановяване ще протече през третото тримесечие на 2021 г. Същевременно повишената безработица и недостатъчните фискални трансфери може да имат все още възпиращ ефект върху възстановяването на потребителските разходи. Очаквам нарастването на производителността на труда на заетите лица да се възстанови през втората половина на 2021 г.“, обнадежден е Гълъбинов.