Румен Овчаров на съд

Политика
10:27 - 25 Април 2019
1756
Румен Овчаров на съд

Специализираната прокуратура предаде на съд Румен Овчаров и неговата ексзаместничка Анна Янева, както и Пламен Стефанов- бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол" за причиняването на щети за държавата в размер на повече от 24 млн. лева.

На 30 март Софийската градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за това, че въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов Дол" в размер на близо 9 милиона лева и за длъжностно престъпление. 

На 17 май делото срещу Дългия инкасатор беше върнато на спецпрокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Последваха множество следствени действия, при които са събрани нови доказателство за престъпленията на Овчаров. Доказателствата сочат, че нанесените от него вреди са за над 24 милиона лева. 

Чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени с решения на Министерския съвет на „Мини Бобов дол“ ЕАД, в нарушение на изискванията на Закона за подземните богатства и на Закона за концесиите (без да е проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и
лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли „Ораново“ ЕООД, необходимите за извършване на добив на подземни богатства (въглища) технически, управленски и финансови възможности) и е последвало откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол“ ЕАД, уточняват от обвинението. 

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.