Румен Петков: Аз съм виновен за лошия резултат на евровота

Лидерът на АБВ благодари на всички, които гласуваха на 26 май

Политика
18:35 - 06 Юни 2019
1754
Румен Петков: Аз съм виновен за лошия резултат на евровота

Оценката на ръководството на ПП АБВ и на "Коалиция за България" е, че представянето ни на евроизборите е много лошо. Политическата отговорност е в мен. Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Шумен Румен Петков - председател на АБВ; на нея присъстваха и други представители на партията.

Той благодари на всички, участвали в гласуването, "включително на тези 60 000 наши сънародници, които гласуваха срещу всички партии, на тези 80 000, чиито бюлетини са недействителни, и на тези 1,9 милиона, които дадоха вота си за независими кандидати и за кандидати на политически партии.

Относно това, че "средната избирателна активност в страните членки на ЕС е над 50 процента, а у нас не можем да достигнем 32-33 процента, няма как да не оценим, че това е резултат от цялостното разочарование от нашето представителство в европейските институции досега, на неспособността на досегашните ни евродепутати и представителството ни в Европейската комисия и Съвета да защитят българския национален интерес, да създадат и утвърдят европейския облик на България", посочи Петков.

"Считаме, че това беше една от най-грозните кампании, ако не най-грозната, в годините на прехода. За съжаление, само ние говорихме за европейските решения, за формирането на европейския облик и приоритети на България. Аз съм удовлетворен от високата оценка и на посланията, и на политиките, които предложихме, и от листата ни с кандидатите за евродепутати. Другото не беше избор, другото беше омраза, насаждане на негативизъм, и дълбоко, порочно възприемане на начина на правене на политика чрез отрицание и насаждане на омраза към другия", каза още Петков.

Той отбеляза, че АБВ вече е в подготовка за местните избори. Имаме всички основания да търсим подкрепа за наш кандидат за кмет на Шумен при успешните съветници и кметове на населени места в общината и региона, които партията има, уточни председателят на АБВ.

Румен Петков определи сделката за самолетите "Ф-16" като "най-голямото престъпление срещу националната ни сигурност в годините на прехода". "Апелирам към министъра на отбраната да заяви личната си позиция - това добра сделка за българската авиация ли е, или не. По думите му "очевидно ГЕРБ и БСП са и на една позиция за новия Закон за държавната собственост, който е едно от най-грубите престъпления срещу българската икономика като замисъл", още нереализиран.

Румен Петков изрази удовлетворение, че настояването на АБВ за няколко политически решения за ключови за гражданите въпроси, макар и след 3-4 години, вече има частична подкрепа от ДПС и БСП - за въвеждането на диференциран "данък добавена стойност" от 5 процента за хранителни стоки и лекарствени препрати от първа необходимост с български произход, както и за учебници и учебни пособия в началната степен на обучение.