Румен Петков удари партийно рамо на Мая - подкрепи я за кмет

Ивайло Калфин ще води листата на АБВ за общински съветници в София

Актуални новини
12:03 - 07 Септември 2019 (обновена)
8291
Румен Петков удари партийно рамо на Мая - подкрепи я за кмет

АБВ ще подкрепи Мая Манолова за кмет на София. Това стана ясно днес по време на пресконференцията на лидера на формацията Румен Петков. Формацията, създадена от Георги Първанов, е решила да не издига свой кандидат за кмет на столицата, а да даде партийно рамо на Мая Манолова. Ивайло Калфин пък ще бъде водач на листата на АБВ за общински съветници на местните избори в София.

"Подкрепата за Мая Манолова е стремеж да се даде нужната на София атмосфера", коментира Румен Петков. "Високо ценя усилията, които полага г-жа Фандъкова. Нашата кампания не е срещу, нашата кампания е за столицата, за друга атмосфера на столицата, за друга технология, за друг режим на връзка - работа, район, Столична община и за публичност при взимане на решенията и ясното обясняване за инвестициите и приоритетите, които ще се заложат в работата на мандата", допълни още бившият втори в БСП.

Румен Петков посочи, че Столична община не трябва да е поделение на Министерски съвет. Екс вътрешният министър подчерта също, че АБВ винаги са работили за, а не срещу и изрази надежда жителите на столицата ще го разберат.

Това са втори местни избори, в които АБВ участва. На предните бяхме четвърта сила в София, казаха участниците в пресконференцията. 

"Искам да поздравя г-н Калфин с ангажимента му да води листата на АБВ, защото за нас това е гаранция, че ние ще предоставим на столичани ефективни инструменти за контрол и за информираност относно работата на постоянните комисии в Общинския съвет, на администрацията като цяло. Г-н Калфин го е правил във времето и във ведомствата, които е ръководил, като активен участник в дейността на Еврокомисията, Европарламента. Ние ще дадем на столичани този липсващ обем и ще съумеем да създадем друга атмосфера. Сегашната атмосфера е отровна. Ние ще подложим на много сериозна дискусия всички теми, които се обсъждат в общинския съвет, включително и тези, които не се обсъждат", допълни още Петков.

По думите му 25 милиарда са влезли в столицата. "Трябва да видим какъв е резултатът от тях. Резултатът от тях е отровен въздух, липса на прозрачност в управлението, занемара на междублоковите пространства, липса на адекватна силна, транспортна схема", изтъкна някогашният министър на вътрешните работи. Той посочи, че пръстени на транспортна комуникация не са реализирани.

"Разбира се, че приветстваме изграждането на метрото. Продължава да няма спирка до Витоша. Няма разумно обяснение защо не го правят. Далечните години, когато метрото се планира се планира от първия кмет на София - Петър Междуречки. Тези работи ги забравяме. Човекът, който слага основата на динамично развитие е Стефан Нинов, светла му памет. Това са хората, които мислиха за градоустройствените предложения, които удрят всеки софиянец по главата", допълни още лидерът на АБВ. "София се нуждае от друга комуникация със столиците в Европа и не само в Европа, разбира се", допълни още Петков.

"Ще се явя много мотивиран в местните избори в столицата", заяви Ивайло Калфин. "Мотивиран съм, защото имам опит и от националната, и от европейската политика. Имам представа как изглеждат най-малкото и как се живее в различни градове в Европа и по света. Имам амбиция в София да се случат неща, които за съжаление към момента не се случват. Има нужда от различен вид среда, управление за София. Не отричаме това, което се случва - хубави неща като метрото и асфалтирането на някоя улица, но като цяло начинът, по който изглежда столицата ни не е това, в което бихме искали да живеем", допълни още Калфин.

Бившият вицепремиер и екс външен министър обясни, че листата на АБВ за изборите е готова. "В нея ще видите хора, които познават добре приоритетите на града. В нея ще участва г-н Юлиан Плачков, Явор Цаков, който е спортен журналист, дълго време работил в Българския олимпийски комитет. Ще видите д-р Николай Цоцомански, който е няколко пъти лекар на годината. Човек, който много добре познава необходимостта от здравна система, която да бъде достъпна за гражданите в София. Имаме включително и кандидати за районни кметове и за някои от селата. Ще спомена Александър Йорданов, който и в момента е кмет на Чепинци. Той ще бъде отново наш кандидат. Иван Керчев ще бъде кандидат за кмет на Красно село", допълни още Калфин. Той посочи, че Валентин Котов отново ще бъде издигнат за кандидат-кмет на Нови Искър.

Подкрепата на отцепилата се от БСП формация на Първанов - АБВ и на нейния настоящ лидер  Румен Петков за Мая Манолова не е изненадваща. Във времето, когато и тримата бяха членове на Столетницата те работиха добре и между тях не е имало сериозни противоречия и скандали, припомниха пред Lupa.bg запознати с партийното строителство.