Румен Радев: Отклонение от българските национални интереси ще предизвика поредната политическа криза

Мотивите за освобождаване началника на НСО са несъстоятелни, заяви президентът

Новини
10:26 - 09 Април 2022
2989
Румен Радев: Отклонение от българските национални интереси ще предизвика поредната политическа криза

"По отношение на Република Северна Македония - очаквам правителството да се придържа към декларацията на НС, към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в ЕС", това каза президентът Румен Радев.

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика поредната политическа криза у нас, каза още държавният глава.

"Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония", каза още Румен Радев.

Държавният глава коментира и дипломатическите скандали ни с Русия, като заяви, че поведението на Елеонора Митрофанова отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност.

"Но всички, които призовават за нейното изгонване, трябва да отговорят на някои въпроси. Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от опасните зони? Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и средносрочен план? Затова искам да се обърна към всички дипломатически представители на чужди държави и да ги призова да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия", допълни президентът.

Радев заяви, че съгласно закона за НСО инициативата за назначаване и освобождаване принадлежи на президента, а не на правителството.

"Изобщо отправеното към мен искане и мотиви са повърхностни и несъстоятелни", каза още Радев във връзка с искането на МС началникът на службата да бъде освободен.

И заяви, че опитите да бъдат политизирани службите не е в интерес на сигурността.

Въпреки това президентът описа отношенията си с премиера Кирил Петков като нормални и конструктивни.