Румен Радев: Питайте Борисов защо постави България в риск да не може да си пази небето сама

Политика
13:00 - 10 Февруари 2022
5164
Румен Радев: Питайте Борисов защо постави България в риск да не може да си пази небето сама

Президентът Румен Радев призна, че вече е ясно, че ще има забавяне на доставките на първите бойни самолети F-16 от САЩ, които по план трябваше да пристигнат у нас от началото на 2023 г. По думите на главнокомандващия, закъснението е немалко. След прегледа на състава и бойните способности на армията от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов Радев даде да се разбере, че от това произтичат немалко рискове за страната.

И намекна, че виновник за забавянето и за начина, по който е бил сключен договорът с производителя "Локхкийд Мартин", носи последното правителство на Бойко Борисов. "Има риск България да загуби въздушния си суверенитет, т.е., възможността да охранява въздушното си пространство сама", предупреди Радев.

Вчера у нас започна съвместната подготовка за общите действия в мисията Еър Полисинг съвместно с испанските Военновъздушни сили.

"Най-голямата гаранция за националната сигурност са навременните действия спрямо оздравяването на армията и развитието на Въоръжените сили. Трябва да скъсаме с това отношение и да се сещаме за проблемите на армията само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Усилията не трябва да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника. Модернизацията е постоянен процес", предупреди още държавният глава. И отправи и намек към правителството: 

"Декларацията на новата власт, че националната ни сигурност ще се гради върху конституционните задължения на армията, трябва да бъде подплатена с ясни виждания и критерии за развитие на Въоръжените сили". 

Един от въпросите, които ше се обсъжда на бъдешото заседание на КСНС, свикано от Радев следващата седмица, ще е и бързото постигане на 2% от БВП за отбраната. 

"В НАТО има ясен процес по планиране. България е предоставила и е предприела един гъвкав и отворен подход. За батальонната бойна група се говори много, но не много хора имат представа за задачите й. Нейното изграждане е важно, защото то означава, че можем да работим с НАТО, да сформираме определени способности и да запълваме дефицитите. То няма да реши проблемите на националната сигурност, но ще покаже, че можем да работим заедно", коментира Радев по повод батальона от 1000 души, планиран като част от мерките на Пакта за отговор на евентуална руска агресия. 

И заяви категорично: "Кризата Украйна-Русия създава заплаха не само за нашия регион, но и за цяла Европа. Това е криза с глобални измерения, тъй като диалогът се води на ниво НАТО-Русия. България е част от усилията за решаване на тази криза. Не може да има военно решение, трябва да се търси решение по дипломатически път".