Румен Радев уволнил изнудван съветник

Новини
20:56 - 06 Юли 2020
4137
Румен Радев уволнил изнудван съветник

Истинска турбуленция в екипа на “Дондуков” 2 много преди да избухне скандалът с чат приятелството между бизнесмена Бобоков и секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Странна история, в която Димитър Стоянов постоянно питал колегата си Илиан Алипиев, чиято съпруга станала тотомилионер, как би живял с “едни 200 хиляди лева”, пише "24 часа".

Офицерска битка между двама ключови съветници на президента Румен Радев завършва с досъдебно производство в прокуратурата, заведено на неизвестно коя дата през 2018 г.

Никой обаче извън “Дондуков” 2 не научава за скандала.

За историята, в която има и сюжет за изнудвате с едни “200 хиляди лв.”, спечелени от тотото, до ден днешен няма съобщение нито от президентството, нито от държавното обвинение, което разследва случая.

Оказва се, че екипът на държавния глава преминава през истинска турбуленция много преди да избухне скандалът с чат приятелството между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Герои в стаявания досега скандал са главният секретар на президентството Димитър Стоянов, прочул се след записи от СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за армията. (Виж карето долу), и Илиан Алипиев - бивш съветник по сигурността и отбраната на Румен Радев.

На 27 март 2018 г. Алипиев пише докладна до президента, с която го сезира, че Димитър Стоянов - негов пряк началник, му оказва натиск.

Според твърденията на Алипиев главният секретар системно възпрепятства изпълнението на служебните му задължения.

Още същия ден, в който получава докладната, Радев прави очна ставка между двамата и ги уверява, че ще изясни случая

Решението на президента е повече от светкавично - само 3 дни по-късно - на 30 март 2018 г., съветникът по сигурността Илиан Алипиев е освободен с указ.