Румен Радев води Деси в Молдова

Актуални новини
12:58 - 26 Октомври 2022
2924
Румен Радев води Деси в Молдова

На 27 и 28 октомври българският държавен глава Румен Радев и съпругата му Десислава ще бъдат на посещение в Република Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, което двете страни отбелязват тази година. 

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната. По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000  души, като българите са шестата по численост етническа група там. 

На 27 октомври Радев ще бъде посрещнат от молдовската си колега Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев. Двамата ще проведат среща „на четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду ще дадат изявления за медиите. 

По-късно българският държавен глава ще проведе среща с председателя на Парламента на Република Молдова Игор Гросу. В рамките на деня президентът Радев ще поднесе и цветя пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя. 

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Денят на бесарабските българи е сред най-значимите празници за българската общност в Молдова, като президентът ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

В сградата на учебното заведение българският държавен глава заедно с президента Мая Санду ще участва в двустранна среща, посветена на дейността и перспективите пред Тараклийския университет. 

В Тараклия президентът ще присъства и на откриване на пресклуб на Българската телеграфна агенция. 

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Български теоретичен лицей “Васил Левски” в Кишинев. Румен Радев ще отдаде почит и пред паметника „Шипка“ в молдовската столица. 

При посещението в Молдова президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева, уточнява БТА.