Русия доставя втората партида С-400 на Турция

Първоначално САЩ оказаха натиск върху Анкара да отхвърли сделката с Кремъл

Свят
14:05 - 27 Август 2019
1959
Русия доставя втората партида С-400 на Турция

Турция е започнала да получава втората партида от руски системи С-400 за противовъздушна отбрана. Това потвърдиха от турското военно министерство в изявление.

"Днес започнаха доставките на елементи за втората батарея на противоракетната система С-400. Самолет от Русия пристигна в авиобаза Муртед във вилает Анкара. Доставките ще продължат в продължение на един месец", уточниха от ведомството.

През юли турското военно министерство обяви, че първата партида компоненти от С-400 са били изцяло доставени в съответствие с договор, подписан между двете страни през 2017 г.

Русия завърши транспортирането на първата партида С-400 в Турция през юли по договор, подписан през декември 2017 г.

Първоначално САЩ оказаха натиск върху Анкара да отхвърли сделката с Русия, но Турция отхвърли американските призиви.

САЩ заплашиха да наложат санкции срещу страната и спряха доставките на изтребители F-35 в Турция. Вашингтон се аргументира, че С-400 са несъвместими с отбранителните системи на НАТО и тяхната заплаха за изтребителя от пето поколение F-35 като причина за техните опасения. Турция многократно отхвърли притесненията, казвайки, че закупуването на С-400 е суверенна работа на Анкара.

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставката на четири батареи С-400 през декември 2017 г. Въпреки критиките от страна на страни членки на НАТО, Турция подчерта, че споразумението за С-400 няма да повлияе на стратегическите ѝ отношения с алианса.