Русия евакуира втора своя област

Актуални новини
12:14 - 12 Август 2024
1089
Русия евакуира втора своя област

Пожар горя в една от охладителните кули на Запорожката атомно-електрическа централа. Москва и Киев се обвиняват взаимно за пламъците. Боевете в Курска област продължават. Наредена е евакуация на още една руска област - Белгородска.

През изминалата нощ Одеса беше подложена на ракетна атака. Mосква обяви, че е свалила десетки дронове над 3 области.

Кадрите с горящата охладителна кула на Запорожката атомно-електрическа централа се появиха в няколко Телеграм канала. Москва твърди, че най-голямата в Европа централа е атакувана от украинците. В Киев контрира, че руснаците сами да подпалили кулата, за да всяват паника. А според президента Володимир Зеленски, за да "изнудва Киев".

Няколко часа по-късно руски медии обявиха, че огънят в най-голямата в Европа АЕЦ е потушен. Според Международната агенция за атомна енергия, която има екип на място, пожарът не е оказал влияние върху ядрената безопасност. Шестте реактора на централата, която се контролира от руснаците, са спрени.

Успешното настъпление на украинските сили в руската Курска област продължава. Украински подразделения са на 30 км навътре в Русия, превзети са няколко села. Според Зеленски, Русия заслужава отговор на агресията си.

"От началото на лятото от Курска област към нашата Сумска е имало почти 2000 атаки. Артилерия, ракети, дронове. И всяко нападение заслужава справедлив отговор", подчерта Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Продължават и боевете в района на Суджа и Курск. Започна евакуация в Белгородска област.

"Утрото е тревожно - врагът е активен в Краснояружкия район. Убеден съм, че нашите военни ще направят всичко, за да се справят с появилата се заплаха. Но за да запазим живота и здравето на нашето население, започваме евакуация в този район", заяви Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област.

В украинска Сумска област, която граничи с Курска, продължава движението на военна и техника. Местните жители са спокойни и въпреки че и там има препоръки за евакуация, хората не бързат.

"Къде да ида? Нашите момчета отивам на там, руснаците се подготвяха за това. Трябваше да влезем там, може би сега всичко ще свърши по-бързо. Какво друго да правим. Руснаците го заслужават - да поживеят малко, както ние", каза Олександър, Сумска област.

Нахлуването на Украйна в Курска област завари Русия неподготвена, коментират експерти. И добавят, че сега Москва е в дилема как и с колко да подсилва поредния отворен фронт.