Русия и САЩ се сблъскаха в Белград (ОБЗОР+СНИМКИ)

Сърбия няма да въвежда пак полицейски час заради пандемията

Актуални новини
16:35 - 09 Юли 2020
2666
Русия и САЩ се сблъскаха в Белград (ОБЗОР+СНИМКИ)

Сърбия няма да въвежда отново полицейски час през уикенда в столицата Белград, за да спре разпространението на коронавируса, съобщи днес премиерът Ана Бърнабич, след като обявяването на новите рестрикции предизвика масови протести през последните два дни, предаде Ройтерс.

Вместо това Кризисният щаб е решил днес да забрани публичните събирания на повече от 10 души и да ограничи работното време на закритите ресторанти и кафенета до 21 часа.

Вчера полицията в Белград използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу въвеждането на ограничителни мерки за борба с коронавируса. Президентът на Сърбия Александър Вучич даде заден ход от плановете си да постави отново Белград под карантина тази седмица, но това не спря хората да използват пиротехника и да хвърлят камъни, докато опитват да нахлуят в сградата на парламента.



Същевременно руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко заяви днес, че твърденията на сръбския Център за евроатлантически проучвания за връзка на Русия с безредиците в сръбската столица са "абсурдни", предаде ТАСС.

"Макар че отправените от Центъра за евроатлантически проучвания абсурдни и неоснователни обвинения по адрес на Русия не са рядкост, учудващо е колко изкривено могат да възприемат реалността "експертите", издирили "руска следа" в организирането на безредиците в Сърбия", написа Боцан-Харченко в Туитър, като добави, че редица медии в Сърбия са разпространили тези "измислици".

На 7 и 8 юли в Белград и други градове на страната бяха организирани протести срещу затягането на мерките заради коронавируса, които прераснаха в сблъсъци с полицията и прояви на насилие.

ТАСС посочва, че на 7 юли регионалната телевизия Ен1, "дъщерна" телевизия на американската Си Ен Ен, е показала жена, представила се като руска гражданка, която "се бори против диктатурата" на сръбския президент Александър Вучич. Центърът за евроатлантически проучвания, който застъпва идеята за членство на Сърбия в НАТО, определи това като "руски почерк в организирането на протестите", изтъква руската агенция.

Президентът Вучич също видя в протестите следи от чуждестранни спецслужби, но заяви, че те вероятно представляват държави от региона.

Държавната телевизия РТС съобщи, че по време на протестите са задържани един израелски и един киргизстански гражданин.

Същевременно посолството на САЩ в Белград осъди днес "всеки вид насилие" на протестите в столицата и други градове в Сърбия, но отбеляза, че свободата на изразяване и правото на мирно събиране лежат в основата на всяка демокрация, предаде агенция Бета.

"Внимателно следим събитията през последните две вечери в Белград и други градове на Сърбия и сме дълбоко загрижени от проявите на насилие. Осъждаме всеки вид насилие, включително, както изглежда, координираните нападения срещу полицията, които изглеждаха като че ли искат да провокират силова реакция. Осъждаме и прекомерната употреба на сила от страна на полицията", се казва в съобщение на посолството.

Дипломатическото представителство изтъкна, че и САЩ в момента сами се борят с предизвикателствата на гражданските протести и безредици.

Посолството заяви, че опазването на народа от най-смъртоносната пандемия на нашето време е сериозен въпрос и той трябва да се решава чрез "спокойно и мотивирано обсъждане на национално равнище", а за да започне такъв диалог в Сърбия, са нужни свобода на медиите и реформи в областта на върховенството на закона.