Русия натиска комунистите: Ще плащате за мавзолея на Ленин

Поддръжката на мумията в Москва струва да държавата 17 милиони рубли годишно

Новини
15:30 - 22 Януари 2020
4013
Русия натиска комунистите: Ще плащате за мавзолея на Ленин

Вчера, 21 януари, се навършиха 96 години от смъртта на Владимир Илич Ленин. В последно време все по-често се говори тялото на Ленин да бъде погребано, но до този момент това не води до никакъв резултат.

Приставитето на мумията в мавзолея на Червения площад струва да държавната хазна милиони рубли годишно. Активисти предложиха изход от ситуацията - всички разходи да се плащат от тези, които искат лидерът на световния пролетариат да остане в мавзолея. Например комунистите.

През 2017 г. беше проведена поредната анкета - руснаците говориха за съдбата на мумията на Владимир Илич. Тогава се оказа, че над 60% от анкетираните искат останките на Ленин да бъдат извадени от мавзолея и да бъдат погребани.

Светлана Ганушкина - председател на Комитета за гражданско подпомагане и член на борда на обществото "Мемориал", вярва, че този вид символ не е нищо повече от „подигравка с човешки останки“. Нейното мнение се подкрепя и от Роман Романов - член на Президентския съвет за правата на човека, който наред с това изрази и учудването си, че през ХХI век в центъра на столицата Москва все още съществува мавзолей.

Военният историк Борис Юлин направи изчисления и заяви, че това струва на хазната на страната 17 милиона рубли годишно. Той уверява, че това не са всички разходи - драперията (б.а. - тежък и плътен плат) на мавзолея за Деня на победата струва дори повече от 17 милиона!