Русия няма място на срещата на Г-20

Това заяви американският министър на финансите Джанет Йелън

САЩ
14:44 - 14 Юли 2022
2798
Русия няма място на срещата на Г-20

Войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна има негативни последици в света и руски официални лица нямат място на срещата на Групата на 20-те най-големи икономики в света Г-20 тази седмица. Това заяви американският министър на финансите Джанет Йелън, цитирана от "Ройтерс".

Тя призова световната общност да държи Русия отговорна за войната и драматичното й въздействие върху цените на енергията и нарастващата продоволствена несигурност.

Йелън не отговори на въпроса дали ще напусне заседанието по време на изявленията на руски официални лица, както тя и други западни лидери вече направиха по време на последната подобна среща във Вашингтон през април. Министърът обаче подчерта, че ще осъди нахлуването на Русия в Украйна "по възможно най-категоричния начин".

Мисля, че дадох да се разбере, че не може да бъде както обикновено по отношение на участието на Русия в тези срещи, посочи тя, добавяйки, че очаква с нетърпение да приветства министъра на финансите на Украйна на срещите.

Йелън заяви и че ще продължи да настоява за таван на цената на руския петрол, което според нея ще помогне за намаляване на цените на енергията и ще поддържа световните петролни доставки, след като европейските и вероятни британски и американски санкции върху преноса на руски петрол влязат в сила в края на годината.

Неуспехът да се приемат такива мерки, според нея, ще блокира значително количество руски петрол, което ще доведе до по-високи цени на горивото на световния пазар. Тя изрази надежда, че Китай и Индия ще видят, че е в техен интерес да участват.

Това ще даде на Русия начин да продължи да изнася петрол и ще помогне на потребителите по целия свят, включително в Китай и Индия, да избегнат скока на световните цени на петрола, поясни министърът.

По отношение на Китай, който не се включи в усилията за преструктуриране на дълга на страните с ниски доходи, Йелън посочи, че една от ключовите й цели е да накара страните от Г-20, включително Пекин да финализират облекчаването на дълга за страните в затруднено положение.

Съединените щати ще предоставят безвъзмездна помощ в размер на 70 милиона долара на Тръста за намаляване на бедността и за растеж на Международния валутен фонд, с цел МВФ да продължи да отпуска заеми с нулева лихва на най-бедните икономики в света.