Русия премахва талибаните от списъка с терористи

Общество
15:25 - 04 Октомври 2024
2456
Русия премахва талибаните от списъка с терористи

Руското външно министерство обяви, че "на най-високо равнище" е взето решение за премахване на талибаните от списъка с терористични организации, предаде ТАСС, цитиран от "Ройтерс".

Предстоят няколко законодателни процедури, за да влезе решението в сила, обяви специалният представител на Русия в Афганистан Замир Кабулов. През юли Путин каза, че Русия възприема движението на талибаните като съюзник в борбата срещу тероризма.

Нито една страна в света не е признала официално властта на талибаните в Афганистан, въпреки че Китай и ОАЕ приеха техните посланици.

Припомняме, че талибаните успяха през август 2021 г. да свалят от власт поддържаното от САЩ афганистанско правителство и обявиха, че създават Ислямско емирство Афганистан. Международната общност обаче въведе санкции срещу талибанския режим, което доведе до сериозни икономически проблеми за централноазиатската страна.

Европейските страни се опасяват, че при рухване на афганистанската икономика голям брой афганистански мигранти ще потеглят към Европа, отбелязва АФП.