Русия пусна повече газ и цената падна

У нас очакват поне да не поскъпва

Новини
09:32 - 11 Ноември 2021
1602
Русия пусна повече газ и цената падна

Цената на газа за декември показва успокояване и задържане в рамките на предишните два месеца, когато у нас горивото беше най-евтино в Европа.

“Булгаргаз” внесе в сряда - 10 ноември, заявление за цена от 1 декември, която ще бъде оповестена в четвъртък. Според няколко независими източника тя ще е почти същата като тази за ноември - тоест поскъпване не се очаква.

Компанията успява да задържи цените, независимо, че евтините количества по споразумение с “Газпром” от миналата година са изчерпани. Заради тях за ноември КЕВР се произнесе газът да струва 93,19 лв. за мегаватчас, при първоначално заявление за 124,76 лв.

Имало е намерения евтин газ от миналата година да остане и за декември за регулирания пазар, но те вече са използвани заради искането на бизнеса и за него цената да бъде намалена на 93,19 лв.

Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов коментира, че едно голямо предприятие прибира от това намаление 10 млн. лв., други са на плюс с 2-3 млн., общо сметката е, че газовата компания предоставя на индустрията към 70 млн. лв.

От “Булгаргаз” заявиха, че внасят заявление за цена през декември на база на средни котировки на декемврийските фючърси на европейските борси към 9 ноември на цена от 74 евро за мегаватчас.

Цената на газа у нас за регулирания пазар се прави на база на договора с “Газпром” и с азербайджанската компания.

С руснаците цената се формира по формула, в която 70% тежест имат котировки на газовите хъбове в Европа и 30% по старата формула на база на цените на петролните деривати за 9 месеца назад. Цената на азерския газ е изцяло на база на петролните деривати.

Задържането на декемврийската цена близо до тези за октомври и ноември се дължи именно на спада на цените в Европа.

От началото на октомври котировките на нидерландската борса удряха рекорд след рекорд до 116,49 евро за мегаватчас на 5 октомври. За сравнение - през август те се движеха в диапазона между 40 до 49 евро.

Поевтиняването стартира, когато на 27 октомври руският президент Владимир Путин възложи на шефа на “Газпром” Алексей Милер да напълни газовите хранилища в Европа след 8 ноември. Така с едно изречение Путин поевтини газа за Европа с 40%. На 27 ноември горивото струваше 87,17 евро, а два дни след това- на 29 октомври, падна на 64,86 евро. След като “Газпром” не купи капацитет в газовата мрежа на Украйна, цените пак тръгнаха нагоре, но в рамките между 70 и 79 евро в началото на ноември.

На 10 ноември декемврийските фючърси на нидерландската борса паднаха на 66,66 евро за мегаватчас. Само два дни по-рано те бяха 79 евро, а на 9 ноември - 72 евро.

Причината е отново в “Газпром”, който осигурява 40% от газа за Европа. Руската компания е започнала да изпълнява ангажиментите, поети от разпореждането на Владимир Путин, коментира “Блумбърг”. Нидерландия също обмисля по-висок добив от своето гигантско находище в Гронинген. Има признаци, че проблемът с недостига ще бъде решен.

“Газпром” е резервирал 10 млн. куб. метра на ден капацитет на газопровода на границата между Украйна и Словакия на търг в понеделник. Въпреки това тези количества са около една осма от това, което беше предложено на търга за ден напред за допълнително пространство в тръбопровода. Нищо не беше разпределено на търгове за капацитет на други точки, коментира агенцията.

Консултантски компании очакват в най-добрия случай Русия да увеличи доставките до пълния резервиран капацитет в Украйна от 110 млн. куб. м на ден, а тези през Полша ще съответстват на разпределения капацитет от 38 млн. куб. м на ден през този месец.