Русия заплаши с военни мерки срещу НАТО

Алиансът отправи ултиматум за техните ракети до 2 август

Свят
12:17 - 26 Юни 2019
1881
Русия заплаши с военни мерки срещу НАТО

Русия ще предприеме компенсационни военни мерки в случай на материално въплъщение на заплахите на НАТО във връзка с Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО).

Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков пред журналисти, предава TACC.

„Опитите да се изобрази онова, което се случва като военно-политически отговор на действията на Русия, са характерни за пропагандни действия с голям елемент на умишлена дезинформация на световното общество. Когато тези заплахи започнат да се материализират в материални стъпки, вероятно ще трябва да предприемем компенсаторни военни мерки", поясни Рябков.

 

„През последните години страните от Алианса за възприели идеология на двоен подход към отношенията с Русия: сдържане, съчетано с диалог по въпроси, в които страните от НАТО имат интерес да поддържат такъв… Без да декларираме това с подобни термини, ние ще последваме подобна линия. Ще сдържаме агресивните намерения на НАТО, ще маневрираме, много избирателно ще подходим към темите за диалог с Алианса, които членовете на тази организация насърчават", подчерта руският дипломат.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 25 юни, че страните от Алианса могат да се споразумеят за поредица от мерки във връзка с излизането на Русия от ДРСМО. В допълнение, той отбеляза, че Руската федерация има още пет седмици, до 2 август, за да „ликвидира своите ракети, които нарушават разпоредбите на договора".