Русия затвори за Джо Байдън и родата

САЩ
20:14 - 11 Ноември 2022
3190
Русия затвори за Джо Байдън и родата

След като включи американския президент Джо Байдън, съпругата му Джил и децата му, Русия добави и братята и сестрата на държавния глава към забранителния си списък за влизане в страната.

Роднините на Байдън са част от общо 200 американци, които от петък нямат право да посещават Русия. Мярката е отговор на персонални санкции, въведени от Вашингтон срещу руски граждани заради войната в Украйна.

"В отговор на всички нови персонални санкции, постоянно налагани от администрацията на Байдън не само срещу руски официални лица, представители на бизнес средите и обществеността, културни дейци, но и онези, които по една или друга причина са неугодни на Вашингтон, на базата на реципрочност се въвежда забрана за влизане в Руската федерация по отношение на 200 граждани на САЩ", се казва в изявление на външното министерство, цитирано от руската агенция "Интерфакс".

Отбелязва се, че сред тях са "отделни представители на властите и законодателите, както и техни близки роднини, ръководители на компании и предприятия от военно-промишления комплекс, експерти и лобисти, участващи в насърчаването на русофобската кампания и подкрепата на режима в Киев".

Сред санкционираните са Валери Байдън Оуенс, Джеймс Браян Байдън и Франсис Уилям Байдън, както и прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер -сестра и братя на действащия президент на САЩ.