Руска делегация пристигна за икономически разговори в Северна Корея

Русия
11:45 - 13 Декември 2023
1797
Руска делегация пристигна за икономически разговори в Северна Корея

Севернокорейски министър се срещна с губернатора на Приморския край - руският регион, граничещ със страната му, за да обсъдят засилването на регионалното икономическо сътрудничество, съобщи държавната агенция KCNA в сряда, цитирана от Ройтерс.

Разговорите между министъра на външните икономически отношения на Северна Корея Юн Чен Хо и Олег Кожемяко, губернатор на Приморския край, се фокусираха върху "издигането на икономическото сътрудничество на по-високо ниво", се казва в съобщението.

В информацията на KCNA също се казва, че търговските и икономически работни групи на двете страни са подписали споразумение, но не се предоставят подробности за това или за срещата между официалните лица.

Срещата идва след като шпионската агенция на Южна Корея заяви във вторник, че има признаци, че Северна Корея планира да изпрати работници в Русия, според агенция Yonhap.

Всяка държава, която наема севернокорейски работници, които печелят заплати, би нарушила санкциите на Съвета за сигурност на ООН, насочени към ограничаване на забранените оръжейни програми на Пхенян на основание, че приходите могат да бъдат насочени за финансиране на проектите.

"Това е първото посещение след дълго прекъсване, причинено от пандемията", каза Кожемяко в своя канал в Telegram. "Програмата на нашата делегация включва много срещи за развитие на хуманитарните връзки между Приморието и КНДР. Преди всичко в областта на културата, туризма и спорта."

През ноември Кожемяко каза пред руската държавна информационна агенция ТАСС, че Приморският край е готов да разгледа възможността за предоставяне на част от своята земеделска земя за обработване от севернокорейски фермери.

Пътуването на Кожемяко бележи последното в поредица от двустранни посещения, откакто севернокорейският лидер Ким Чен Ун посети Русия през септември и се срещна с президента Владимир Путин, за да обсъдят задълбочаване на военното сътрудничество.

Това обещание дойде на фона на изявления на американски служители за търговия с оръжия между Севера и Русия, която изразходва огромни количества боеприпаси във войната си с Украйна.

На фона на бавното отваряне след пандемията на изолираната държава, Северна Корея допусна китайски и руски правителствени делегации от по-рано тази година, рестартирайки полетите между Пхенян и Пекин.

Полетите на Air Koryo между Пхенян и североизточния китайски град Шенян бяха възобновени в сряда за първи път от близо четири години, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Кожемяко каза, че севернокорейска делегация ще посети Приморскиая край в средата на декември, като добави, че е разговарял с представители на севернокорейския град Расон, граничещ с Русия.

С нарастването на изолацията на Русия заради войната й в Украйна, тя изгражда все по-тесни връзки със Северна Корея.

Премиерът на Северна Корея Ким Ток Хун се срещна с руския министър на природните ресурси Александър Козлов миналия месец и проведоха разговори в "приятелска атмосфера", съобщиха тогава държавните медии на Пхенян.

Делегация, водена от севернокорейския министър на културата, също пътува до Санкт Петербург през същия месец, за да присъства на международния културен форум в Санкт Петербург.