Южна Корея и САЩ обсъждат ядреното възпиране

САЩ
11:10 - 12 Декември 2023
1173
Южна Корея и САЩ обсъждат ядреното възпиране

Южна Корея и Съединените щати ще проведат разговори за ядрено възпиране в петък като част от ангажимента на Вашингтон да сподели повече информация със Сеул относно стратегията в случай на конфликт със Северна Корея, предава "Ройтерс".

Кабинетът на президента Юн Сук Йол потвърди във вторник, че втората среща на Консултативната ядрена група (NCG) ще се проведе във Вашингтон пет месеца след учредителната среща на групата.

Президентът на САЩ Джо Байдън и Юн обявиха формирането на NCG по време на среща на върха през април като част от нова "Вашингтонска декларация", съгласно която Сеул също пое подновен ангажимент да не преследва собствени ядрени оръжия.

Юн преди това приветства формирането на ядрената група като надграждане на алианса, което има за цел да засили "разширеното възпиране" срещу ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете (JCS) на Южна Корея Ким Мюнг-су проведе телефонен разговор с американския си колега Чарлз К. Браун във вторник.

По време на разговорите двамата се съгласиха да засилят двустранното сътрудничество срещу ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея и да противодействат на задълбочаващите се военни връзки на Пхенян с Русия.

Ким и Браун също така потвърдиха планове за стартиране на система за споделяне на данни в реално време за наблюдение на севернокорейските ракети до края на тази година заедно с Япония, каза JCS.