Южна Корея санкционира Пхенян заради изстрелян шпионски сателит

Новини
20:20 - 01 Декември 2023
2560
Южна Корея санкционира Пхенян заради изстрелян шпионски сателит

Южна Корея наложи нови санкции на съседна Северна Корея заради изстрелването миналата седмица на първия й военен сателит за наблюдение, предаде ДПА.

В петък министерството на външните работи в Сеул посочи 11 севернокорейски граждани, които са включени в черния списък. За петима от тях, включително служители на аерокосмическата агенция на Пхенян, се твърди, че са свързани с програмите на страната за разработване на сателити и оръжия.

Поради това неоторизираните финансови транзакции на южнокорейци с някое от тези лица са забранени под заплаха от съдебно преследване.

Министерството обвинява още шестима севернокорейци, че са замесени в разработването и изпълнението на програмата за балистични ракети. В зависимост от конструкцията си тези ракети могат да бъдат оборудвани и с ядрена бойна глава, припомня ДПА.

Според министерството Сеул е предприел действията в тясна координация със САЩ, Япония и Австралия. Тези държави също приеха свои собствени санкции срещу лица и организации, действащи от името на Северна Корея.

Четирите държави обвиняват Пхенян, че при изстрелването на спътника на 21 ноември е използвал технологии, пряко свързани с програмата му за междуконтинентални балистични ракети. Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да изстрелва или дори да тества балистични ракети.