Руски боен дрон падна в Молдова

Русия
16:51 - 12 Февруари 2024
1696
Руски боен дрон падна в Молдова

Руски дрон клас "Шахед" (иранско производство) е паднал в Молдова, близо до границата с Украйна. Местните власти откриха бойната глава на безпилотния апарат, съдържаща около 50 кг експлозиви, съобщи молдовската гранична полиция на 12 февруари.

Фрагментите от дрона бяха открити ден по-рано - малко след руския удар срещу Одеска област, която граничи с Молдова. Кишинев подозира, че безпилотната машина е била свалена от украинската противовъздушна отбрана по време на атаката.

Руските сили изстреляха три вълни от дронове "камикадзе" срещу Одеска област през нощта на 9 срещу 10 февруари - по инфраструктурата на Одеса и дунавското пристанище в района на Измаил. Съобщава се за четирима души, които са били ранени.

По данни на молдовските власти са открити отломки от дрон край село Етулия, на около 15 км североизточно от украинското дунавско пристанище Рени и на почти 40 км северозападно от Измаил. Граничната полиция съобщи, че специалистите по взривни вещества са събрали всички останки от безпилотния летателен апарат и скоро ще детонират открития взривен заряд, пише Kyiv Independent.

Според граничната полиция достъпът до мястото ще остане ограничен до края на разследването, за да се гарантира безопасността на местните цивилни граждани.

Президентът на Молдова Мая Санду нарече случилото се "още едно ярко напомняне за мрачната реалност, пред която сме изправени". Тя обяви пълна подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руската военна агресия.

Припомняме, че руски удари срещу Одеска област доведоха до откриването на отломки от дрон на румънска територия през есента на 2023 г. В отговор Букурещ въведе допълнителни мерки за сигурност в граничния регион, които включваха изграждане на укрития и системи за противовъздушна отбрана. НАТО пък заяви, че това не е било умишлено нападение от страна на Русия по държава членка на Алианса.

Турските изтребители F-16, разположени в Румъния, бяха задействани по време на руската атака срещу Одеска област на 9-10 февруари.