Руски хакери удариха Литва

KILLNET пое отговорността за атаките, отмъстили за блокирания жп транзит до Калининград

Новини
17:12 - 27 Юни 2022
4173
Руски хакери удариха Литва

Литовски държавни и частни институции бяха засегнати в понеделник от кибератака от типа „отказ на услуга“ (Denial-of-service attack - DDOS), съобщи Националният център за киберсигурност на балтийската страна в изявление, разпространено от министерството на отбраната и цитирано от Ройтерс.

Атака за отказ на услуга е хакерска атака, чиято цел е услугите на даден ресурс, предоставян от компютър, да спрат или частично да се забавят и да станат недостъпни за целевите му потребители. Атаката може да бъде проведена чрез изчерпване на ресурса или чрез възползване от грешка в софтуера.

„Много е вероятно атаките с подобна или по-голяма интензивност да продължат и през следващите дни, особено в транспортния, енергийния и финансовия сектор“, казаха още от центъра.

Сред засегнатите са защитените мрежи за предаване на данни, използвани от държавните институции, други литовски органи и частни компании.

Полагат се усилия за възстановяване на услугата, както се работи и с международни доставчици на интернет услуги „за намиране на решения за управление на ситуацията“.

Освен това се казва, че има голяма вероятност от атаки от типа рансъмуер (ransomware), както и от „атаки за заличаване на уебсайтове“.

На този етап не се предоставя информация за нападателите.

Трябва обаче да се им предвид, че по-рано този месец Литва забрани железопътния транзит на редица стоки през нейна територия до руския ексклав Калининград в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия.

Междувременно руската хакерска група KILLNET пое отговорността за хакерските атаки срещу литовската мрежова инфраструктура,

заявявайки, че тези кибератаките от типа DDOS са в отговор на решението на Вилнюс да блокира транзита на стоки, санкционирани от Европейския съюз, до руския ексклав Калининград.

„Атаката ще продължи, докато Литва не вдигне блокадата“, заяви пред Ройтерс говорител на групата Killnet. „Унищожихме 1652 уеб ресурса. И това е само засега“, добави той.

Калининград е свързан с останалата част от Русия единствено чрез железопътна връзка през Литва, която е член на ЕС и НАТО.