Руски културни дейци настояват: Тялото на Навални да бъде върнато в Москва

Сред призовалите властите са журналистът Дмитрий Муратов, режисьорът Андрей Звягинцев, писателят Виктор Шендерович

Новини
17:32 - 23 Февруари 2024
2412
Руски културни дейци настояват: Тялото на Навални да бъде върнато в Москва

Повече от 20 представители на руските културни и медийни среди, критично настроени към Кремъл, призоваха властите да предадат тялото на Алексей Навални на роднините му, след като майка му обвини Москва, че иска тайно да погребе останките на сина си, съобщи АФП. 

Екипът на руския опозиционер представи призиви от редица публични личности, отправени в социалните мрежи. Сред тях са нобеловият лауреат и журналист Дмитрий Муратов, режисьорът Андрей Звягинцев, писателят Виктор Шендерович и участничката в протестната група „Пуси Райът“ Надежда Толоконникова.

„Срамота е да се говори нещо такова в държава, която все още се смята за християнска, но предайте на Людмила Ивановна сина ѝ“, обяви Дмитрий Муратов, главен редактор на независимия вестник „Новая газета“, имайки предвид майката на Навални. 

„Путин дълги години се страхуваше от Навални, докато беше жив. И Путин се страхува от Навални и след смъртта му – след като уби Навални, той все още се страхува от него“, заяви Шендерович, обявен за „чуждестранен агент“ от Москва заради критиката си срещу руската инвазия в Украйна. 

Екипът на Навални обвинява руските власти, че са убили опозиционера в затвора и се опитват да предотвратят публично погребение, за да избегнат демонстрации в негова подкрепа сред руснаците. Стотици души бяха арестувани за последната седмица в Русия за отдаване на почит на основния опозиционер на руския президент Владимир Путин, който все още не е коментирал публично неговата смърт.