Руски лекари разкриха причините за рак на гърдата

Наследствеността е фактор номер 1 за поява на коварното заболяване

Здраве
12:23 - 16 Октомври 2019
2041
Руски лекари разкриха причините за рак на гърдата

Руски лекари изясниха какви фактори влияят върху развитието на рака на гърдата и как да се поддържа здравето на жените. Това става ясно от публикация на уебсайта на московското здравно министерство, цитирано от РИА Новости.

Сред основните причини за развитието на болестта лекарите посочиха приема на хормонални лекарства, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, излагането на пряка слънчева светлина, честите посещения в солариума и генетично предразположение.

"Важен фактор е наследствеността. Ако има такова предразположение, трябва да се проверявате по-често", казва Юрий Шалягин, началник на отделението по медицинска превенция на Клиничния център за реконструктивна медицина и рехабилитация на Министерството на здравеопазването на Московска област.

Лекарите отбелязаха, че е важно да се идентифицират онкологичните заболявания в началната им фаза, тъй като в този случай вероятността за възстановяване е максимална. Специалистите препоръчват всички жени над 30 години редовно да посещават мамолог.

Според лекарите мамографски преглед трябва да се прави на всеки две години, като се започне от 40-годишна възраст, а всяка година поне веднъж след навършване на 50-години.