Руският премиер призна за труден бюджет следващите три години

Според Мишустин Русия ще бъде по-силна след тази криза

Русия
17:23 - 08 Септември 2022
1601
Руският премиер призна за труден бюджет следващите три години

Федералният бюджет за следващите три години няма да е лесен, но всички основни задачи на държавата ще бъдат изпълнени. Такава заявка дава руският премиер Михаил Мишустин в интервю по повод 220-годишнината на Министерството на финансите, излъчено в четвъртък по телевизионния канал "Русия-24", което частично цитира държавната агенция ТАСС.

"Бюджетът няма да е лесен, но ние ще го обсъдим професионално и със сигурност ще намерим всички необходими решения, за да изпълним всички основни задачи на държавата."

Мишустин заяви, че мащабът на санкциите, наложени на Русия, и опитите на недружелюбни държави да блокират работата на страната, нейния износ, внос, логистичните коридори, възможностите за финансова подкрепа на дейността ѝ - "всичко това поставя предизвикателства при формирането на бюджета".

Според него Русия ще бъде по-силна след тази криза. "Русия ще се справи с кризата, предизвикана от санкциите, и ще излезе от нея по-силна и по-добре подготвена", заяви Мишустин.

Той увери, че "правителството ще регулира финансовата система в страната, така че тя да отговаря на нуждите на гражданите и бизнеса при всякакви обстоятелства." и "особено когато на преден план в света излизат политически, а не икономически решения".

В същото интервю премиерът заявява, че Русия няма намерение да се изолира от света, а защитата на интересите на страната означава сигурност, а не изолация.

Премиерът очерта действията на властите за поддържане на икономическата стабилност и осигуряване на растеж в Русия. "Всички тези планове не означават, че Русия трябва да се затвори от света. Освен това суверенитетът не означава изолация, а сигурност и стабилност", подчерта премиерът.

"Трансформацията на настоящите финансови и икономически процеси - преструктуриране на търговските вериги, преразглеждане на подходите към резервните валути, фрагментация на платежните системи - не изключва възможността самият свят и неговата структура да се променят значително", каза Мишустин.

В речта си пред Московския финансов форум Мишустин открои, че Русия е в процес на преосмисляне на финансовия си суверенитет и в тази област следва да се изключи влиянието на трети страни.

"Сега Русия е в процес на преосмисляне на финансовия си суверенитет. Трябва да създадем такава архитектура, която да решава всички необходими задачи, като изключим влиянието на трети страни", каза той.

"Най-важната задача на финансово-икономическия блок е да осигури чрез правилно планиране на приходите и разходите финансирането на съответните показатели и изпълнението на всички социални задължения към гражданите на нашата страна", подчертава премиерът.