Руският шпионин си замина за Москва

България отказва да приеме бъдещия аташе по отбраната на Русия

Русия
16:20 - 30 Октомври 2019
2147
Руският шпионин си замина за Москва

Руският дипломат, който трябваше да напусне територията на България в срок от 24 часа, тъй като бе прихвнат от нашите служби, че шпионира в полза на Москва, е отпътувал с директен полет за руската столица заедно със своето семейство. Това стана ясно от съобщение на Министерството на външните работи днес в късния следобед.

"Същевременно, поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста „аташе по въпросите на отбраната“ в руското посолство в София. Уточняваме, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна", съобщават още от министерството.

По информация на Lupa.bg най-вероятно въпросният дипломат е напуснал България днес по обед с полет на "Аерофлот" за Москва.

Преди дни от Външно министерство и от спецпрокуратурата официално обявиха, че първи секретар на руското посолство в София е разкрит като шпионин. Тъй като се ползва с дипломатически имунитет той не може да бъде задържан у нас или разследван. Затова МВнР го обяви за персона нон грата.

Вчера украинският сайт obozrevatel.com съобщи, че изгоненият от България руски дипломат се казва Владимир Русяев. Той е заемал пост в дипломагическата мисия на Русия у нас, който традиционно се ползва за прикритие от руското военно разузнаване-ГРУ.