Руско оръжие може да превърне САЩ в пустиня

Разработването на концепцията за проекта "Борей" започва през 80-те години на миналия век

Свят
13:10 - 23 Септември 2019
8730
Руско оръжие може да превърне САЩ в пустиня

По всичко личи, че в случай на ядрен конфликт, Москва би искала да попълни своя арсенал и да разшири възможностите да сложи край на цивилизацията, пише Себастиен Роблин в статия за американското списание „Нешънъл Интерест”.

На 22 май 2018 г. руската подводница "Юрий Долгорукий" се плъзна под вълните на Бяло море в Северния ледовит океан. Люковете на подводницата, разположени в горната част по протежение на корпуса ѝ, се отвориха и водата се изля в огромните ѝ резервоари. След няколко секунди започна нещо подобно на изригване на подводен вулкан.

Четири ракети с дължина 12 метра се появяваха една след друга от кълбата дим. За миг изглеждаше, че са на път да паднат обратно в морето, но след това горивото в техните двигатели се запали и те се издигнаха високо в стратосферата. Четирите ракети прелетяха над територията на цяла Русия и кацнаха на тестова площадка на полуостров Камчатка, на около 5700 км от мястото си на изстрелване.

Подобно на подводниците с балистични ракети (т.нар. атомни подводни крайцери със стратегическо предназначение), които са използвани от САЩ, Китай, Франция, Обединеното кралство и Индия, основната цел на подводниците от проекта "Борей" е невероятно зловеща: унищожаване на вражески градове, дори ако други ядрени сили са унищожени по време на първия ядрен удар.

Всяка от 16-те ракети "Булава Р-30" в подводница обикновено носи 6 отделни единици с тегло 150 килотона, които са разделени и могат да поразяват отделни цели. Това означава, че една подводница от проекта "Борей" може да порази обекти – населени места и военни бази, разположени на до 9000 км разстояние, и носи ядрени бойни глави, които са 10 пъти по-разрушителни от бомбата, пусната над Хирошима.

Подводниците от проекта "Борей" са най-модерните в своя клас, които са на разположение на руските ВМС. Те са предназначени да заменят съветските подводници клас "Делта". В годините на Студената война те бяха по-шумни от западните, следователно по-уязвими и по-лесно откриваеми, отколкото подводниците на западните противници.

Този проблем най-накрая беше признат през 80-те години на миналия век, когато СССР успя да закупи в Япония и Норвегия технологията, необходима за създаването на многоцелева подводница на проекта "Щука" (класификация на НАТО - Shark), която отговаря на спецификите на американските многоцелеви подводници от клас "Лос Анджелис".

Разработването на концепцията за проекта "Борей" започва през 80-те години на миналия век. След разпадането на СССР Русия, поради недостатъчното финансиране, решава да намали разходите, като модифицира подводниците клас "Щука" в нови "Борей".