Руснаци: Срам ни е! Страх ни е! Превръщаме се в Северна Корея

Общество
17:20 - 01 Март 2022
5972
Руснаци: Срам ни е! Страх ни е! Превръщаме се в Северна Корея

Както в повечето случай, и при сегашния конфликт най-потърпевши са обикновените граждани. За гражданите на Украйна няма какво да се каже, там картината е покъртителна. Но истината е, че обикновените руснаци също започнаха да срещат сериозни проблеми. Причината разбира се, са санкциите срещу Русия.

"Ако можех да напусна Русия точно сега, щях да го направя. Но не мога да напусна работата си", казва Андрей. Той няма да може да си позволи ипотеката в Москва, сега лихвите са повишени.

"Планирам да намеря нови клиенти в чужбина възможно най-скоро и да се изнеса от Русия с парите, които спестявах за първата вноска", казва 31-годишният индустриален дизайнер. "Тук се страхувам – арестуваха хора за говорене срещу "партийната линия". Чувствам срам, а дори не гласувах за управляващите“.

Санкциите, които сега засягат Русия, се описват като икономическа война - те имат за цел да изолират страната и да създадат дълбока рецесия там. Западните лидери се надяват, че безпрецедентните мерки ще доведат до промяна в мисленето в Кремъл.

Обикновените руснаци се сблъскват с унищожаване на спестяванията им. Животът им вече е нарушен. Санкциите срещу някои руски банки включват отрязването им от Visa и Mastercard и следователно Apple Pay и Google Pay.

35-годишният Дария, ръководител на проекти в Москва, казва, че това означава, че не може да използва метрото.

"Винаги плащам с телефона си, но просто не ставаше. Имаше и други хора със същия проблем. Оказа се, че бариерите се управляват от банка ВТБ, която е под санкции и не може да приема Google Pay и Apple Pay", обяснява той. "Вместо това трябваше да си купя карта за метро. Също така не можах да платя в магазин днес - по същата причина."

В понеделник Русия удвои лихвения си процент до 20% в отговор на санкциите, след като рублата падна до рекордно ниски нива. Фондовият пазар остава затворен на фона на опасенията от масивна разпродажба на акции.

Кремъл казва, че разполага с достатъчно ресурси, за да преодолее санкциите, но това е спорно.

През уикенда централната банка призова за спокойствие на фона на опасенията от фалит на банките, което се случва, когато твърде много хора се опитват да изтеглят пари.

"Няма долари, няма рубли - нищо! Е, има рубли, но не се интересувам от тях", казва Антон, който е в края на 20-те и се е редил на опашка пред банкомат в Москва, пише dnes.bg. "Не знам какво да правя по-нататък. Страхувам се, че в момента се превръщаме в Северна Корея или Иран."

Купуването на чуждестранна валута струва на руснаците около 50% повече, отколкото преди седмица - ако изобщо успеят да се сдобият с нея.

В началото на 2022 г. един долар се търгуваше за около 75 рубли, а едно евро за 80. Но войната помогна за поставянето на нови рекорди - в един момент в понеделник един долар струваше 113 рубли, а еврото - 127.
За руснаците курсът на рублата към долара отдавна е чувствителен въпрос.

Иля, който е в началото на 30-те, току-що е приключил изплащането на ипотеката си в Москва. Той казва, че не може да се премести "в скоро време".

"Когато започна операцията в Донбас отидох до банкомата и изтеглих спестяванията, които имах в Сбербанк в долари. Сега буквално ги държа под възглавницата си", споделя той. "Останалата част от спестяванията ми все още са в банките: половината в долари, а останалата част в рубли. Ако нещата се влошат, ще изтегля партидата. Страх ме е, защото очаквам вълна от кражби. Но това е, което е."

Изображения в социалните мрежи показват дълги опашки, образуващи се пред банкомати и борси за пари в цялата страна през последните дни, като хората се притесняват, че банковите им карти може да спрат да работят или че ще бъдат поставени лимити върху размера на парите, които могат да теглят.